Jak sobie radzić z egzemą
od 3 lat pracuję w wakacje nad morzem pod koniec sierpnia zaczyna się pojawiać na dłoniach egzema, na wierzchu dłoni, na palcach i nawet między nimi. w tym roku wyszła mi nawet na nogach poniżej kolan.
Suche i czerwone miejsca nie wyglądają ładnie już nie mówiąc o tym, że strasznie to swędzi.
Byłam u dermatologa rok temu, przepisał mi maść która nie przynosiła spektakularnych efektów i po jakimś czasie egzema zniknęła. Aż do sierpnia gdy choroba nawróciła. Poszłam zatem po inną maść ale strasznie mnie po niej swędzą dłonie więc jej nie stosuje.
Kupiłam maść nagietkową w aptece i smaruje nią ręce i zakładam na noc bawełniane rękawiczki. Od tych maści od dermatologa robią mi się białe plamy na skorze a przy moich opalonych dłoniach bardzo to widac.
2 dni temu na skórze znów pojawiły się suche miejsca. Juz nie wiem jak to zwalczać i co z tym robić
Staram się nie myć naczyń, jak już to w rękawiczkach, moczyłam ręce w krochmalu z mąki ziemniaczanej, zawsze jak wychodzę z domu zakładam rękawiczki (noszę je już od października) bo jak mi zmarzną dłonie to mnie bolą i robią się czerwone. czasem spię w legginsach, żeby maść nie wytarła się w pościel w nocy
Jak ktoś ma jakąś radę na tę przypadłość to proszę o radę. wypróbuję każdy spoób
pozdrawiam
|