Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - rozpocznij ze mną dietę 1200 kcal
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-11-15, 21:39   #10
aniadi2
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-11
Wiadomości: 46
Dot.: rozpocznij ze mną dietę 1200 kcal

LUDZIE JAKIE KATOWANIE jak dla mnie to jadłospis idealny jasnę trochę bym nie których rzeczy dodała zamieszczam jadłospis na kolejne dni i sami się przekonajcie:

Dieta 1200 kalorii
6-8 kg w ciągu miesiąca Codzienny jadłospis ma tylko 1200 kalorii. Dieta jest tak zbilansowana, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, a więc są w niej białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i mikroelementy. Wszystko w odpowiednich ilościach i „odchudzone”. Zasady diety:
Zaplanuj 5 posiłków dziennie: śniadanie (350 kcal), drugie śniadanie (150 kcal), obiad (400 kcal), podwieczorek (150 kcal) i kolację (250 kcal). Przez miesiąc z tej diety mogą korzystać wszyscy. Dłuższe jej stosowanie wymaga konsultacji z lekarzem. Dietę 1200 kalorii żywieniowcy uważają za jedną z bezpieczniejszych. Osoby ciężko pracujące fizycznie przekonają się jednak, że 1200 kalorii dziennie to zbyt mało. Mogą zatem wybrać podobną dietę, dostarczając organizmowi np. 1500 kcal.
dzień pierwszy

ŚNIADANIE:
- 2 bułka pełnoziarnista z margaryną, - 4 cienkie plasterki wędliny drobiowej, - kilka plasterków świeżego ogórka, - herbata lub kawa bez cukru
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 jabłko
OBIAD:
- 20 dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami, - 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko PODWIECZOREK:
2 biszkopty
KOLACJA:
sałatka z tuńczyka (120 g tuńczyka w sosie własnym wymieszaj z 3 łyżkami kukurydzy i 3 łyżkami gotowanego ryżu, dopraw do smaku solą i pieprzem), 1 szklanka soku owocowego dzień drugi

ŚNIADANIE:
2 tost z odrobiną odtłuszczonej margaryny, dżemu lub marmolady o obniżonej zawartości cukru, herbata lub kawa bez cukru
DRUGIE ŚNIADANIE:
1 nektarynka
OBIAD:
1 kotlet schabowy - usuń tłuszcz z mięsa, posmaruj je 1 łyżeczką margaryny, posyp suszoną cebulą i drobno pokrojoną szałwią, grilluj ok. 8 minut z każdej strony
PODWIECZOREK:
2 herbatniki i jagurt
KOLACJA:
ziemniaki z fasolą - obierz 1 ziemniaka, nakłuj go widelcem, posyp przyprawą do grilla i piecz w piekarniku (190 stopni) 1 godzinę. Podgrzej 100 g fasoli z puszki. Ziemniaka z wierzchu natnij na krzyż i ściśnij boki, aby się otworzył. Nałóż na wierzch fasolę, posyp startym serem cheddar (10 g) i zapiecz, aż się roztopi. dzień trzeci

ŚNIADANIE:
- 1 pieczone jajo, - 1 kawałek pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z odrobiną niskotłuszczowej margaryny, - kawa lub herbata z mlekiem Pieczone jajo
- 1/2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny - 1 jajo - 2 łyżeczki odtłuszczonej śmietany - sól - świeżo zmielony pieprz Wysmaruj margaryną kokilkę do zapiekania. Wbij do środka jajo, na nie nałóż śmietankę. Oprósz solą oraz pieprzem i piecz 8-10 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 200 stopni.
DRUGIE ŚNIADANIE:
1 banan lub 20 dag serka homogenizowanego
OBIAD:
gulasz z bekonu - podsmaż na margarynie bekon (1 mały stek) z 1/2 pokrojonej w plasterki cebuli, 1/2 pora oraz 1 marchwka, dodaj 1/2 jabłka, 60 g brukselki, 3/4 szklanki bulionu, sól i pieprz oraz przyprawę do zup. Gotuj 20 minut, a następnie dodaj 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
PODWIECZOREK: 1 mandarynka i 1 ogórek (mandarynkę podziel na cząstki, kawałek ogórka pokrój na taką samą liczbę plasterków, nadziej po jednym na wykałaczkę)
KOLACJA:
zapiekanka z warzyw - rozpuść na patelni 1/2 łyżki margaryny i ułóż na niej warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków (50 g), cebuli i startego sera cheddar (10 g), przypraw solą i pieprzem, ułóż następną warstwę. Duś pod przykryciem ok. 30 minut. Zapiekankę posyp pozostałym serem, patelnię wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia, aż ser się zarumieni. dzień czwarty

ŚNIADANIE:
berlińska przekąska, kawa lub herbata Berlińska przekąska
- 2 kromka pumpernikla - 2 łyżeczka chudego serka topionego
2 plasterek szynki westfalskiej
- 1 duży pokrojony w plasterki pomidor - 1 gałązka pietruszki Posmaruj pumpernikiel serem, połóż na niego szynkę i plastry pomidora, udekoruj pietruszką.
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 opakowanie chudego serka wiejskiego
OBIAD:
- stek z szynki lub bekonu (ok. 175 g) Usuń tłuszcz z mięsa. Posmaruj stek 1 łyżeczką roztopionej margaryny i piecz w piekarniku kilka minut z każdej strony

PODWIECZOREK:
- 1 kiwi z serkiem (kiwi schłódź, zetnij czubek, miąższ wymieszaj z 1 łyżeczką chudego serka wiejskiego)
KOLACJA:
kiełki fasoli z krewetkami (1 kromkę chleba posmaruj odrobiną margaryny, wymieszaj garstkę kiełków fasoli z 1 łyżką obranych krewetek i małym kawałkiem posiekanego ogórka, dodaj kilka kropli sosu sojowego i sok z cytryny, ułóż na chlebie i posyp pieprzem)
dzień piąty

ŚNIADANIE:
- 1 szklanka soku pomarańczowego, serowy tost francuski Serowy tost francuski (3 porcje)
- 1 łyżeczka startego sera cheddar - 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki - szczypta pieprzu cayenne - 3 kromki bagietki, grubości 5 mm Wymieszaj ser z margaryną, pietruszką i pieprzem cayenne. Zapiecz kromki bułki z jednej strony. Rozprowadź serową mieszankę po nieopieczonej stronie kromki i włóż bagietki z powrotem do opiekacza, aż się zrumienią. DRUGIE ŚNIADANIE:
- 3 suszone morele
OBIAD:
- szaszłyki z sosem orzechowym
Szaszłyki z sosem orzechowym (4 porcje)
- 1 szklanka orzechów włoskich w kawałkach - 2 posiekane cebule dymki - 4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki - 3 łyżki soku cytrynowego - 1/4 łyżki mielonego imbiru - 450 g chudej wołowiny na pieczeń - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 1 szklanka twarożku - 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko Zmiksuj na gładką masę w blenderze lub malakserze orzechy, cebulę, bulion, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Nadziej mięso na patyczki i ułóż je na ruszcie do pieczenia. Z wierzchu posmaruj odrobiną sosu orzechowego. Grilluj, a gdy mięso zmięknie, przełóż je na ogrzane talerze. Rozmieszaj twarożek z resztą sosu orzechowego. Jedz w małych naczyniach z mięsem i ryżem. PODWIECZOREK:
pomidory z twarożkiem (2 pomidory przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, napełnij serkiem wiejskim wymieszanym ze szczypiorkiem) KOLACJA:
- specjał z salami i szpinakiem Specjał z salami i szpinakiem
Rozgnieć 50 g rozmrożonego szpinaku z 1 łyżką niskotłuszczowego miękkiego sera, dopraw gałką muszkatołową i rozprowadź na kawałku pumpernikla. Kromkę przekrój na pół. Udekoruj każdą połówkę cienkimi plasterkami salami, przekrojonego i złożonego na kształt rożków. Przybierz listkiem pietruszki. dzień szósty

ŚNIADANIE:
- 2 plasterki żółtego sera, - 1 mały pomidor, - 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa, - kawa lub herbata DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu owocowego OBIAD:
- ryż z jajem Ryż z jajem (4 porcje)
- 1 opakowanie ryżu z warzywami - 4 jaja Wsyp paczkę ryżu na dużą patelnię, dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj 15 minut. Zdejmij pokrywkę i zrób 4 zagłębienia w ryżu. Do każdego z nich wbij jajo. Ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut, aż jaja się zetną. Ryż jedz na ciepło, zaraz po przygotowaniu. PODWIECZOREK:
- 3 suszone śliwki (śliwki natnij z boku, usuń pestkę, w środek włóż nadziewaną zieloną oliwkę) KOLACJA:
- 1 kanapka z wątrobianką, - 1 szklanka soku owocowego Kanapka z wątrobianką
Rozgnieć 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny z 1 łyżką żurawiny do mięs i rozsmaruj na kromce chleba bez skórki. Przekrój kromkę na pół. Na wierzchu każdej połówki ułóż po 2 cienkie pasterki wątrobianki.
__________________
"Don't take life seriously. You'll never get out of it alive"

Zuzia 10 Stycznia 2010


1, 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12, 13,14,15,16,17,18,1 9,20,21,22,23,24,25,26,28 ,29,30
aniadi2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując