2004-12-09, 16:54
|
|
|
Raczkowanie
|
Re: Do czego potrzebne jest małżeństwo?
Hej!
Jestem właśnie w trakcie przygotwań do ślubu i małżeństwa więc może też wypowiem się na ten temacik 
Ja po prostu marzę o tym aby wziąć ślub i być małżeństwem z moim ukochanym
Być może dla wielu z Was wyda się to śmieszne ale ja bardzo się cieszę z tego powodu. Staram się cieszyć każdym szczegółem jaki się z tym wiąże, ale najbardziej cieszy mnie fakt, że od tego czasu będziemy tak na 100% razem- ja jego i on mój (-> proszę nie pojmować tego w kwestiach posiadania!). Nigdy nie twierdziłam że bycie razem bez ślubu w konkubinacie to coś złego czy "be" - jeżeli komuś sprawia to taką radość jak mi myśl o małżeństwie to fajniutko, jednak ja czułabym się chyba niespełniona.
I chciałam też obalić mit, że to w większości kobiety nalegają na małżeństwo a mężczyźni nie mają wyjścia i się godzą, bo znam wiele par (właściwie większość), w których to właśnie inicjatywa małżeństwa wychodzi od mężczyzny, u mnie też pierwszą poważną rozmowę o ślubie zaczął mój ukochany. Myślę że małżeństwo daje większe poczucie połączenia między dwojgiem ludzi, sprawia że czujemy się bardziej związani z tą ukochaną osobą. Oczywiście wiem, że mnóstwo małżeństw zawieranych jest z konieczności, jak to się brzydko nazywa (tak jakby dziecko było jakąś koniecznością, a przecież jest największym szczęściem!) i temu jestem przeciwna, tak samo jak pobieraniu się ze względu na opinię innych czy sprawy materialne. Jednak nie da się ukryć, że w takich układach państwowych, w których przyszło nam żyć -> małżeństwo znacznie ułatwia kwestie prawne i społeczne oraz funkcjonowanie razem jako rodzina.
Uważam, że pytanie : po co nam małżeństwo? jest równoznaczne z pytaniem : po co nam miłość? -> przecież też nie daje żadnych korzyści, nie ułatwia znalezienia pracy, czy zakupów w sklepie, nie ma się z jej powodu więcej pieniędzy ani innych materialnych dóbr a jednak jest potrzebna i pozwala nam istnieć i być szczęśliwym 
Pozdrawiam serdecznie
|
|
|