2006-07-21, 23:49
|
|
Zakorzenienie
|
Kino FRANCUSKIE
Nie jestem jakimś kinomanem, ale od jakiegoś czasu podobają mi się wszystkie filmy właśnie z Francji. Ofkors mistrza Luca Bessona np. Wielki Błękit [jeden z najlepszych filmów jakie widziałam], 36 [taki tytuł ], Yamakasi 1 i 2, Piąty element, Angel-i niestety jeszcze nie widziałam.
A poza tym jeden z moich ulubionych filmów Smak Życia 2. Ma różne recenzje, ale ja z reguły mam inne zdanie, niż krytycy, w ogóle to lubię takie mało znane, niszowe nawet filmy Chciałabym bardzo zobaczyć pierwszą część Smaku Życia, ale mieszkam w stutysięcznej dziurze niestety Może widziałyście/widzieliście?
Aaaaa, i nie mogę zapomnieć o kreskówkach Trio z Belleville - pełnometrażowy film animowany, raczej dla dorosłych, świetny. A muzyka tak samo fajna, mimo że języka francuskiego nie znam a równocześnie nie lubię. Byłam na nim w kinie, a jakoś ostatnio po północy leciał w TV. No i wieczorynka z Madelaine/Madllene
No i mimo dziurowatości mojego miasta, byłam raz na maratonie filmów tylko z tego kraju i trafiłam na coś, jedyne COŚ french, co mi się nie podobało. Pochwała Miłości? Jakoś tak. Nie wiem, o co chodziło, mam domysły, ale albo ja jestem zbyt głupia na to, albo to było daremne. Ani to film, ani reportaż, ani nic z czym spotkałam się wcześniej. Teraz wyczytałam, że te esej filmowy. Już nigdy nie obejżę żadnego eseju. Trwało może z godzinę, a w tym czasie prawie usnęłam z 10 razy. Straszne, ale to chyba wyjątek.
Lubię też francuskie reportaże Barrio19 na MTV i francuski manicure, heheh 
A WY? Jakieś spostrzeżenia? Szukam właśnie teraz filmów wartych obejżenia, w końcu trzeba zacząć się ukulturalniać
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.'
Edytowane przez uhahana
Czas edycji: 2006-07-23 o 12:50
|
|
|