2006-07-23, 15:20
|
|
Przyczajenie
|
Porcelanowa cera a blokery tonujące
Podobne wątki poruszane były już setki razy, ale ja wciąż mam wątpliwości . Mam bardzo jasną cerą, ciemnie włosy i oczy, i dobrze mi z tym. Obecnie używam podkładu Sante Creme Make-up Porzellan Farbe 20 i jest on prawie idealny- zupełnie nie odcina się od szyi, a tuszuje niedoskonałości (jest dosyć gęsty). Kiedyś, z bardziej chemicznych, pasował mi kolorystycznie Manhattan Clearface vanilla 70 i Clinique cream. Testowałam również różne wersje rozmaitych 'ivory' (bo najjaśniejsze), ale wydaje mi się, że w moim przypadku najlepiej sprawdzają się podkłady BARDZO jasne, ale o ciepłym, a nie różowym, odcieniu, pewnie również ze względu na widoczne popękane na nosie naczynka, drobne zaczerwienienia i przebarwienia po przebytym kilka lat temu trądziku (mam obecnie 27 lat). Wyedukowana przez 'wizaż' zdecydowałam się chronić swoją, już przecież nie najmłodszą, twarz blokerem, i... tutaj pojawił się problem. Jakiegoś krycia jednak potrzebuję, ale nie chcę, podobnie jak wiele dziewczyn, nakładać drugiej warstwy na twarz w postaci make-up'u na i tak z reguły treściwy bloker. Pisane było na forum o SVR 100B, że niby najjaśniejszy na rynku i nadaje się nawet dla bardzo jasnych cer dając efekt leciutkiej opalenizny (chociaż dla niektórych był to efekt 'świnki'), to nie jest chyba to czego szukam . Ja efektu opalenizny (nawet delikatniutkiej) chciałabym w ogóle uniknąć, a jedynie wyrównać koloryt i lekko zatuszować przebarwienia . Czy jest to w moim przypadku do osiągnięcia przy pomocy blokerów tonujących? Czytałam, że dziewczyny mieszają filtry, np. biodermę tonującą z bezbarwną. Ja obecnie od kilku dni stosuję tę drugą (Photoderm Max fluide SPF 50+/ UVA 35) i na razie jest OK. Niestety na to kładę jeszcze make-up, czego wolałabym już nie robić, zwłaszcza latem. Czy ktoś ma podobny problem i znalazł rozwiązanie? Czy krem tonujący kładzie się warstwą na bezbarwny, czy można go sobie najpierw zmieszać aż do uzyskania właściwego odcienia? Być może odpowiedz na tego rodzaju wątpliwości już się pojawiła, ale uwierzcie, naprawdę nie mogłam jej znalezć. Jestem na forum nowa, toteż proszę o wyrozumiałość . I jeszcze jedno, jeżeli to możliwe, można by było przyrównać uzyskane w wyniku kombinacji odcienie do kolorów dostępnych na rynku podkładów, to ułatwiłoby bardzo sprawę. Z góry dzięki.
|
|
|