2010-11-28, 00:02
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak to sie wymawia????
Cytat:
Napisane przez Damaris_
No ja wiem, że różnic w spółgłoskach też jest pełno i te różnice są dosyć znaczące, ale z tego co kojarzę ze studiów/książek wiecznie rozpisywano się o tych nieszczęsnych samogłoskach i dyftongach, więc utkwiło mi w głowie), że to tych różnic jest więcej. No i w sumie osłuchałam się z najróżniejszymi akcentami i też jakoś zwracałam uwagę na te samogłoski, może mam jakieś samogłoskowo przeczulone ucho albo wykładowcy zryli mi psychikę.
W każdym razie nie pytałam ze złośliwości, tylko z ciekawości raczej, bo nigdy specjalnie fonetyką ani fonologią się nie interesowałam i myślałam, że skoro tak mówisz, to jest to jakieś przebadane i może miałaś z tym do czynienia.
|
MAm do czynienia, przebadane jest. Nie sadze zeby ktos robil statystyki ktorych jest wiecej, bo chyba nie o to chodzi. Wiekszosc ludzi w ogole nie zwraca uwagi na spolgloski i roznice w nich, bo po pierwsze sa bardziej subtelne, a po drugie bardziej zaleza od klasy spolecznej niz miejsca urodzenia. Zmieniajace sie spolgloski to: r, t, l, k, h, th (dzwieczne i bezdzwieczne)
|
|
|