2006-07-24, 12:04
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Prośba
ktora kolorystycznie pora roku jestes?
Czy kiedykolwiek czulas sie sie spokrewniona z jakas osoba lub kolorem i nie moglas zgadnac dlaczego? Jest to mozliwe ze dzielicie ta sama pore roku. wiedzac ktora pora roku jestes moze ci pomoc okreslic w ktorych kolorach wygladasz najlepiej i jaka jestes. Tutaj znajdziesz pare faktow, ktore pomoga okreslic cie ktora pora roku jestes.
podtony / pododcienie: (w gamie kolorystycznej kolory dziela sie na odcienie )
okreslenie twojego podtonu jest najtrudniejszym zadaniem. umyj twarz, pozostan bez makijazu, ubierz sniezno-biale (bleach to wybielacz, ale wybielaczowo-biale raczej nie pasuje ) ubranie i cofnij sie krok do tylu by ujrzec siebie w naturalnym swietle dziennym. Mozesz takze sprobowac oblozyc twarz bialymi kawalkami papieru. Ciepla karnacja ma zloty lub zolty pododcien (podton), podczas gdy skora (karnacja) chlodna ma czerwony lub niebieski. Jest takze mozliwym miec neutralne podtony, lub rozne podtony zaleznie od tego jak bardzo jest sie opalonym. kolor zyl widocznych przez twa skore jest takze znakiem (jesli sa zielone- pododcien skory jest zolty, niebieskie - pododcien jest czerwony)
w czasie tego testu skup sie na swojej twarzy. jesli nie mozesz widziec tego wystraczajaco dobrze w lustrze usytuowanym na zewnatrz (np. domu) lub gdy nie jest slonecznie, zrob zjecie siebie w lustrze z bialymi przedmiotami uzywajac aparatu cyfrowego i popraw kolorystycznie zdjecie dopoki bialy kolor nie bdzie zbalansowany. uzyj przyslony i nie uzywaj flesza.
jesli masz odcien skory dopasowany przez MAC-a, mozesz juz wiedziedz czy jestes (twoja skora) ciepla lub chlodna. Ja uzywam MAC NW25, gdzie NW oznacza odcien dla kogos z chlodnymi, rozowymi pododcieniami. 'W' oznacza 'cieplo' (warmth in english) (zolte odciecie) ktore trzeba zneutralizowac 'zimnem' (rozowe cienie). wiekszosc ludzi znajduje sie pod 'NC' cieniami i ma zolte pododcienie.
wzorzec dla oczu
Tutaj nie chodzi o kolor twoich oczu, ale wzorce i ksztalty znajdujace sie w tym obrebie. w jasno oswietlonym pokoju, umiejscow lustro na przeciw swego jednego oka i zamknij drugie oko. jesli pokoj nie jest wystarczajaco jasny, sprobuj poswiecic lampa zaraz przy twoim oku uzywajac powieszajacego lustra.
Czy ksztalt czarnej i kolorowej czesci oka wygladaja jak:
-ledwo widoczne rozszczepione szklo (lato)
-w pelni okreslone szprychy kola (zima)
-okragly kula sloneczna (zgaduje z tym slowem) (wiosna)
-lub lekko wibrujace na brzegach azteckie slonce moze miec troche plamek po zewnetrznej stronie (jesien) ?
wiedz o tym ze jest jednak mozliwym miec dwie pory roku zmieszane razem w twoim oku. w moim przypadku, mam otwarta przestrzen na okolo zrenicy jak WIOSNA i szprychy ja ZIMA - jest to zwane STRIKING SPRING (uderzajaca, przebijajaca wiosna?)
Kombinacja koloru oczu i wlosow.
Naprawde latwo jest okreslic twoja Pore Roku kiedy przyjrzysz sie sobie bardzo dobrze. Ja np. jestem Zima jak z reszta wiekszosc Azjatow lub Afro Amerykanow. jesli nadal nie jestes pewna sprobuj rozwiazac nasz nasz Quiz Por Roku, ktory zwiera cechy osobowosci lub Season Checklist Chart.
Wlosy lata sa kolotu popielaty blond lub jesny popielaty braz bez wszelkich janiejszych pasemek, podczs gdy oczy sa niebiesko-szare lub niebiesko zielone. Zima posiada wlosy czarne lub ciemno-brazowe (bez jakichkolwiek refleksow), podczas gdy jej oczy sa brazowe, jasnobrazowe (orzechowe) lub zielone. Wlosy wiosny to zloty blond, zloty braz lub rude, a oczy niebieskie, niebieskoszare, niebesko zielone lub w kolorze jasno turkusowej zieleni. Jesien ma wolsy w kolorze zlotego brazu, rude, jasno kasztanowe (rudawobrazowe), lub ciemno kasztanowe (w angielskim rozroznia sie dwa kolory kasztanowych wlosow, auburn i chesnut wlasnie) podczas gdy oczy jesieni sa ciemnobrazowe, orzechowe lub zielone.
jutro skoncze... fajna zabawa z tym artykulem mam nadzieje ze to jest ok, moj angielski to tez na razie sredniawka.
|
|
|