2004-12-20, 12:25
|
#2
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 759
|
Re: Potrawy z Łososia
Proponuje Susziiii 
Oto przepis 
Mój Mąż w zeszłym roku zrobił suszi na Wigilię

SUSZI
1 kubek - 220 g krótkoziarnistego ryżu
2 kubki wody- 500 ml
2 łyzki octu ryzowego
1 łyzka miałkiego cukru
1 łyżeczka soli
125g bardzo swieżego łososia
1 mały ogórek
1/2 małego awokado
4 płaty nori
wasabi
3 łyzki marynowanego imbiru
sos sojowy, do maczania wasabi, dodatkowo
1.Myc ryż pod zimna wodą, aż będzie wypływać czysta woda, dobrze osączyć. Zagotować ryż w rondlu z wodą. Zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zmniejszyć ogień do b. małego, przykryć i gotować nastepne 4-5 minut. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na ok. 10 min.
2.Dodać do ryżu ocet, cukier, sól, mieszac drewniana łyzk,az ryż ostygnie.
3.Rybe pokroic na cieńkie paski. Pokroić awokado i ogórka w zapałkę po ok. 5 cm dł.
4. Położyc płat nori na kawałku papieru woskowanego lub macie do suszi na płaskiej powierzchni, dłuższym bokiem ku dołowi; ugnieść ćwierć ryżu na połowie płata wzdłuż dłuższego boku, pozostawiając 2 cm wolne wzdłuż boku. Posmarować środek ryżu mardzo małą ilością wasabi- osobiście preferuje duuużą ilość . Ułożyć czwartą część kawałków ryby, pgórka, awokado i imbiru wzdłuż górnej partii paska wasabi.
5. Pomagając sobie papierem lub matą, ściśle zwijać nori do dołu, otaczając ryżem składniki znajdujące się w środku. Ścisnąć brzegi nori, by skleić roladę. Ostrym płaskim nożem pokroić ją w okrągłe plastry gr. 2,5 cm.
Podawac suszi na talerzykach z miseczkami sosu sojowego i dodatkowym wasabi.
|
|
|