2006-07-24, 18:17
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Masowa Przemoc Wobec Zwierząt!!!
Cytat:
Napisane przez mrzero
Po pewnej nieobecności postanowiłem powrócić z wakacji i dorzucić trochę odmiennych poglądów.
" Faszyści w czasie 2 wojny światowej nie mieli problemu w zabijaniu żydów ale jak zabito Niemca(aryjczyka) to było to wielkie HALO "
Jest to dość ciekawy absurd nadal widzialny w dzisiejszych czasach. Podałem przykład faszyzmu nie tylko dlatego , że ilustruje jak łatwo manipulować ludzkim wyobrażeniem dobra i zła ale z powodu braku możliwości logicznego myślenia (Żyd to też człowiek podobnie jak Niemiec). Dzisiaj jak widzimy na kanałach przyrodniczych jak to zwierzęta zabijają się nawzajem wmówiono nam , że jest to czymś dobrym i naturalnym jednak kiedy człowiek zabija zwierzę jest wielkie HALO. Podobnie jak u faszystów brak kojarzenia faktów skoro jest dobrze jak zwierzęta się zabijają dlaczego ja nie mam ich zabijać skoro i tak by się nawzajem ubiły ?!
Ludzka świadomość może zostać ukształtowana w różny sposób w średniowieczu nie było kłopotów za zabijaniem heretyków , wszystko to kwestja wmówienia przez otoczenie. Jak ktoś miał w szkole język polski to wie , że poglądy społeczeństwa odbijają się jak piłeczka od logiki/nauki do uczuciowości/wiary i z powrotem. Twierdzenie o liniowości rozwoju kultury ludzkiej jest mylne więc proszę nie stosować słów typu "rozwinęliśmy się na tyle, że ...(bla bla)".
Zwracam tylko uwagę , że wszystkie wypowiedzi na tym forum są natury emocjonalnej albo jak by ujęli to romantycy "czuję więc wiem". Wielkim błędem uczuciowości jest jej auto paradoks czyli samo zaprzeczenie. Przykładowo 1 grupa uczuciowców będzie dzierżyła nienawiść do odmieńców uczuciowych( ksenofobia ? ). Obie grupy nie będą w stanie się pogodzić ani współżyć ponieważ uważają swoje uczucia za najwyższe i najdoskonalsze. Nie tylko nie ma się korzyści z irracjonalnego podejścia do życia to jeszcze szerzy się nienawiść do odmiennych uczuciowców. Chronienie zwierząt przed człowiekiem tylko przeszkadza w efektywnym działaniu społeczeństwa i jest nienaturalne (najpierw oducz lwa zabijania).
Jednak wielu ludzi nie potrafi dodać 2 do 2 np: Jestem zaskoczony , że istnieją osoby wierzące że farmy są budowane dla zwierząt!!!! Proszę pomyśleć skoro trzyma się zwierzę na farmie w celu lepszego uprawiania roli (np: koń) to kiedy takie zwierze przestaje działać normalką jest jego zabicie , Maszyny też się karmi energią/paliwem troszczy o nie (konserwacja) ale kiedy przestają działać lądują na złomie. Nikt na farmach nie karmi zwierząt dlatego , że je lubi tylko dlatego żeby działały i dawały produktu jak maszyny.
Kolejną ciekawostką miłośników zwierząt jest brak tolerancji nawet między lekko odmiennymi grupami(czy jeść jajka tak czy nie ?). Ten proces nienawiści jest wywołany bazującym na nienawiści usposobieniu prawie wszystkich miłośników zwierząt(mogą istnieć wyjątki o których nikt nie wie). Każdy miłośnik zwierząt nie je mięsa ze współczucia , współczucie zakłada istnienie 2 stron ofiary i agresora , osoba ucieleśniająca się z ofiarą odczuwa nienawiść do agresora(nawet jak o niej nie wie , pod psychika)a agresywne czyny lub pomaganie w nich (promując nienawiść tworzycie środowisko dla agresywnych indywiduów ) jest logiczną częścią tego procesu.
Przedziwny paradoks tworzy jeszcze uzasadnienie waszej litości : Litujecie się nad zwierzętami krzywdzonymi i zabijanymi ponieważ człowiek jest zwierzęciem a człowiek nie powinien zabijać człowieka. Jednak wszystkie zwierzęta zabijają (drapieżniki ofiary , ofiary trawę) skoro wy nie zabijacie nie jesteście zwierzętami , z czego wynika ze nie macie nic wspólnego z zwierzętami. Więc jak możecie twierdzić , że jesteście blisko istot od których zachowania się wyrzekliście i nie macie z nimi nic wspólnego ?
|
kolejny przyklad na to, iz bezwzgednosc "logiki" jest zgubna....
|
|
|