2010-12-05, 23:03
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Umowa a ciąża?
A ja witam Was serdecznie i na wstępie dziękuję za wszystkie odpowiedzi 
Otóż sytuacja ma się tak, iż dostałam umowę na 3/4 na 2 lata... Obecnie jestem już w 3 miesiącu ciąży, ale w 1 tygodniu pracy...
Ja wiem, że połowa tu osób będzie uważała, że to czyste wyłudzanie, ale bycie w ciąży to nie zbrodnia a niestety realia są takie, że z 'brzuchem' nikt zatrudniać nie chce ... Może i ja wiele będzie uważało- trzeba było myśleć wcześniej, ano trzeba, ale nie zawsze też się tak układa, że można..
Ale ja nie o tym.
Chciałam się teraz Was poradzić, jeżeli złożę pracodawcy l4 'B' (po przepracowanych 30 dniach, bo wyczytałam choć nie wiem na ile w tym prawdy?), to czy będzie mi się należało wtedy 100%?... Jak oni to obliczą, bo ponoć średnia jest z 12 miesięcy a ja będę mieć przepracowany jeden?...
Z drugiej strony słyszałam, że teraz bardzo często zgłaszane i kontrolowane są takie 'wymuszenia', ale to nie jest tak, że ja jestem nierób, że tak powiem i mi się robić nie chce... Wiem, że to dopiero 3 miesiąc, ale praca jest taka, że stoisz przez 10 godzin i na 5 minut usiąść nie możesz, a łatwo się i poparzyć i poślizgnąć i w sumie jest to nerwowa robota... A ja nie chciałabym, aby moje maleństwo później było jakimś kłębkiem nerwów...
Wszystko jednak się komplikuje nieco ponieważ mam na siebie założoną działalność gospodarczą... Więc jeżeli ktokolwiek znający się na tym wszystkim mógłby udzielić mi odpowiedzi... Byłabym wdzięczna... Czy mi się należy, ile, od kiedy... ?...
Dziękuję i pozdrawiam
|
|
|