Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zapychające składniki w kosmetykach
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-12-07, 13:45   #1330
Sicilia
Zadomowienie

Dot.: Zapychające składniki w kosmetykach.

Cytat:
Napisane przez summertime Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie czy podkład Avene może zapychać? Cały czas zmagadam się z grudkami i krostkami i pomimo, że zawsze ten podkład uważalam za bezpieczny, to moze on jest winowają, a używam go cały czas od bardzo długiego czassu.

Skład
Aqua, cyclomethicone, butylene glycol, ethylhexyl methoxycinnamate, zinc oxide, dimethicone, phenyl trimethicone, octyldodecanol, cetyl PEG/PPG-10/1 dimethicone, isononyl isononanoate, magnesium sulfate, sorbitan sesquioleate, ascorbyl palmitate, BHT, ethylene brassylate, methylparaben, phenoxyethanol, potassium sorbate, sodium dehydroacetate, tocopheryl glucoside, trimethylsiloxysilicate, xanthan gum, CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 77891, CI 77007, CI 77718 (23.04.2008)
Na drugim miejscu w składzie jest cyclomethicone, czyli silikon. Daje miły poślizg, ale właśnie może zapychać. Jeśli masz grudki to unikałabym silikonów. Pozbycie się grudek zajmie trochę czasu, ale za to potem nie będa powstawać nowe. Grudki usuwam diacnealem (obecnie triacnealem) stosowanym na noc i absolutnie nie używam do twarzy nic, co ma w składzie silikony. Rozpoznasz je w składzie po końcówce -thicone, np. cyclomethicone, dimethicone, itp. Poza tym składniki typu PEG tez mogą zapychać i powodować grudki. Trzeba niestety testować na własnej skórze, bo jednym szkodzą, a innym nie. Jednak jeśli już masz grudki, to na Twoim miejscu odstawiłabym ten podkład (tym bardziej, że generalnie ma nieciekawy skład i dużo konserwantów) i poszukała np. podkładu/pudru mineralnego.

naturalnie proste

Edytowane przez Sicilia
Czas edycji: 2010-12-07 o 13:46
Sicilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując