Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nieuczciwi sprzedawcy w sieci - rady i porady
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-12-11, 18:40   #689
Ćwirka
ćwir ćwir

Dot.: Nieuczciwi sprzedawcy w sieci - rady i porady

Cytat:
Napisane przez magda s. Pokaż wiadomość
no to ja juz sie zakrecilam w tych przepisach

albo pomylilam reklamacje ze zwrotem, bo zwrotu osoba prywatna nie ma obowiazku uwzgledniac (tak samo jak przedsiebiorca, ktory sprzedal cos 'w licytacji')...zgadza sie?

ale jak kupie uzywane buty, ktory wedlug opisu na aukcji mialy byc nowe, to moge reklamowac (i zadac zwrotu kasy), tak? ale jak te same buty okaza sie po prostu za male, to juz nie?
choc reklamowac sobie moge, ale to sprzedawca musi sie zgodzic na zwrot...czy tutaj sa jakies przepisy na to?

ratuj Siarko, bo mieszam cos
Osoba prywatna nie musi uznać zwrotu. Możesz reklamować towar, ale nie na podstawie przepisów dotyczących przedsiębiorców, tutaj obowiązują przepisy KC ( to o czym wspominała Siarka).
Firma też nie musi uznać reklamacji. Rozpatrzenie reklamacji jest uznaniowe, nie jest obligatoryjne. Natomiast obligatoryjne jest uznanie zwrotu (przynajmniej jeśli chodzi o umowy zawarte na odległość- nie wiem jak jest w sklepach stacjonarnych, wydaje mi się, że tam zwrot jest uznaniowy), jeśli klient go chce zwrócić w stanie niezmienionym w ciągu 10 dni od chwili wydania rzeczy.

Edytowane przez Ćwirka
Czas edycji: 2010-12-11 o 18:46
Ćwirka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując