Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ciąża i poród- jak, gdzie i kiedy załatwiać sprawy w pracy , Zusach, filarach itp???
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-07-28, 15:14   #11
Tysiak7
Wtajemniczenie

Dot.: Ciąża i poród- jak, gdzie i kiedy załatwiać sprawy w pracy , Zusach, filarach itp???

Primavera tak jak ci pisałam przy własnej dzialalnosci podstawą jest opłacanie tej dobrowolnej składki na chorobowe, jednak musialbyś się w Zusie dopytac bo przy tej wersji niższego ZUSu przy nowej dzialalnosci to też chyba jest nieco inaczej.
Znalazałam coś takiego:
"Gdy prowadzisz działalność gospodarczą, nie masz prawa do urlopu macierzyńskiego. Jeżeli jednak opłacałaś składki na ubezpieczenie chorobowe, masz prawo do zasiłku macierzyńskiego równego średniej kwocie z ostatnich 6 miesięcy przed porodem, od której odprowadzałaś składkę."
Ale jeśli zrobisz tak jak piszesz, założysz dzialaność a gdy zajdziesz w ciąże przejdziesz na zatrudnienie pracodawcy, to dla ZUSu będzie to próba wyłudzenia jak z podręcznika i mogą wymagać od ciebie wyjaśnień. W koncu to ZUS bedzie płacił te świadcznie. Nie chcę cie straszyć ale jestem przyszła listopadowa mamusią i ostanio czytam dużo na ten temat. ZUS na kobiety w ciąży patrzy jak na podejrzanych niestety.
W i N -córeczki mamusi
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując