2006-07-29, 13:16
|
#3
|
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: skórki warzy i owoców :)
Cytat:
|
Napisane przez Milka19
Może chodzi o to, że w takiej skórce gromadzi się najwięcej szkodliwych substancji i metali ciężkich. Często warzywa i owoce są też spryskiwane różnymi środkami (np. nawozy chemiczne, pestycydy) i tego najwięcej gromadzi się właśnie w skórce.
|

Jeśi masz warzywa i owoce z działki, lub masz pewność, że nie były nawożone, to oczywiście wskazane jest jedzenie ze skórką.
Natomiast pozostałe najlepiej jak najcieniej obierać.
Chociaż ja np. raczej nie obieram jabłek, nektarynek, brzoskwiń, nawet gruszek, bo bardzo lubię takie ze skórką.
Wystarczy mi, że je porządnie umyję i już.

Słyszałam, ze bardzo "nieprzyjazna" dla żołądka jest skórka z gruszek właśnie, ale zaznaczam, ze nie jestem pewna na 100%.
|
|
|