Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ciemna karnacja nie chroni przed rakiem skóry
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-07-30, 13:04   #3
besciara
Wtajemniczenie

Dot.: Ciemna karnacja nie chroni przed rakiem skóry

Pierwszą oznaką nadmiernego kontaktu z promieniami UVA i UVB są pieprzyki ... potem może zrobić się czerniak ... takowy trzeba natychmiast wyciąć. Co do tego co napisała Kasia_L : ludzie z ciemną karnacją mają poprostu więcej melaniny we krwi stąd łatwiej przyjmują promienie i szybciej się opalają. Nie rozumiem zatem skąd to stwierdzenie, że nie muszą się smarować filtrami bo są chronieni?. Starsznie ograniczone myślenie i niska świadomość o ciele ludzkim :/. W każdym razie myślę, że zażywanie "kąpieli słonecznej" w czasie ruchu, z ograniczonym czasem i smarowaniem się filtrami skutecznie ogranicza prawdopodobieństwo zachorowania. Jeśli chodzi o leżenie "plackiem" na plaży to wydaje mi się, że w pierwszej kolejności można dostać udaru. Niektórzy mają tak genialne pomysły, że chodzą bez czapki i śpią na słońcu ...