2010-12-29, 09:23
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: co jest z tym psem...?
Cytat:
Napisane przez anka.d
przeciez w pierwszej linijce tekstu autorka napisala od kiedy go ma.
ja specjalista nie jestem, ale po tym co napisalas widac, ze pies po prostu nie traktuje cie jak pania, a jak kolezanke do zabawy. i to nie jest agresja!
psy sie tak bawia, podgryzaja, jesli jest to samiec to moze dodatkowo przejawiac chec dominacji.
husky o ile wiem jest ogolnie trudną rasą, nie poleca sie ich poczatkujacym hodowcom, trzeba umiec wychowac takiego psiaka.
ja bym poszukala profesjonalnej porady u tresera.
|
no to prawda-nie jestes specjalista, wiec raczej nie argumentuj tu niczego teoria dominacji, bo nawes fisher sie z tego wycofal, a sam to wymyslil.
skad wiesz, czy to nie jest agresja?
widzialas jak ten pies sie zachowuje?
pies jest zwierzeciem, a zwierze czesto nakreca sie i traci nad soba kontrole.
ostatnio bylam z moim szczeniakiem na goscinnych zajeciach w grupie doroslych psow i tam psy, ktore za bardzo nakrecily sie na zabawe w momencie, w ktorym przestawalo to juz wygladac fajnie, byly odwolywane.
moj pies ma obecnie 5 miesiecy. na spacerach bawimy sie bardzo duzo. pozawalam jej w czasie zabawy na dworze pozwalam jej na duzo wiecen niz w domu-wolno jej na mnie skoczyc, moze tez szczekac sobie ile chce i nie jest uciszana.
ale zeby z zebami? ABSOLUTNIE NIE.
ta zabawa ma byc przyjemna i bezpieczna takze dla mnie.
pytajac od kiedy, mialam raczej na mysli wiek psa.
niewlasciwa socjalizacja, za krotko u hodowcy...i wystaczy, zeby pies nie wiedzial, ze boli...
|
|
|