Razem z moim mężem uwielbiamy Zamki i chętnie zwiedzamy, gdy tylko mamy taką możliwość, wybieramy się tez na specjalne wyprawy zamkowe
W zeszłym roku będąc w Kazimierzu Wielkim, zwiedziliśmy usytuowany po drugiej strony Wisły -
Janowiec. Można się tam dostać przez Wisłę promem, autko tez przejedzie

Od strony Janowca do Zamku trzeba się wspiąć pod góre, dość spore wzniesienie, ale frajda bo to cos na kształt zdobywania twierdzy

Dla leniwych jest możliwość dojazdu, płaska drogą od drugiej strony. Zamek to już tylko ruiny z pogranicza końca gotyku i renesansu. Koło zamku jest „kompleks” chat i dworek tez do zwiedzania. Ciekawostka jest ze w zamku istnieje możliwość NOCLEGU w prawdziwej dworskiej komnacie, jak się dowiedzieliśmy. Nie jest wcale bardzooo drogo, ale czas oczekiwania długi bo wielu chętnych i trzeba z wyprzedzeniem rezerwować

Z zamku roztacza się piękny widok na Wisłę i malownicza okolice

Polecam
Bardzo malownicze i pięknie zachowane ruiny stanowi zamek w
Czersku. Trzy zachowane baszty sa dostępne dla zwiedzających, można chodzić po krętych schodkach i patrzeć z wysokości na okolice
Przepiękny zamek to ten w miejscowości
Czocha. Pierwotnie był to zamek w stylu gotyckim jednak zamek spłonął, został odbudowany w stylu neoromantycznym.
To bardzo magiczne miejsce z krętymi korytarzami, lochami, tajnymi przejściami i pięknym mostem
Zamek mojego dzieciństwa (wiele spędzonych tam wakacji) to Zamek w
Krasiczynie z przeuroczym kompleksem parkowo-ogrodowym. Pierwotnie zamek był w stylu gotyckim jednak potem został przebudowany kształtując się na wzór fortecy na bazie kwadratu z przepięknymi wieżami/basztami - każda inna

Dziedziniec tej warowni otaczają parterowe krużganki. W zamku tym niestety na skutek dziejów historii (np. grabież Armii Czerwonej) nie pozostały praktycznie żadne elementy wystroju wnętrz.
Zamek w miejscowości
Moszna to dla mnie zamek z bajki

Z mnóstwem wieżyczek, strzelajacych w niebo, cały taki smukły i magiczny... Na dachu jest aż 99 wieżyczek a liczba pomieszczeń - 365. W chwili obecnej duża cześć zamku zajmuje sanatorium dla osób z chorobami nerwicowymi, chyba.. To barokowa budowla która swego czasu doszczętnie spłonęła, ale została odbudowana zgodnie z pierwotnym stanem
Nie wspomnę nawet, żeby nie zanudzać o Zamku w Warszawie, Łazienkach, Wilanowie, Wawelu, Książu, Czorsztynie, Kórniku, Łańcucie, moim UKOCHANYM Malborku - bo gotycki

, czy mysiej wieży w Kruszwicy, która jak nie wszyscy wiedzą jest pozostałością zamku Kazimierza Wielkiego a nie jak sie niektórym zdaje miejscem ucieczki Popiela
Marzy mi sie teraz zamek w
Kwidzyniu (wszystko przede mną) bo tez gotycki. Tak jak czytałam ma zachowane prawdziwe sklepienia krzyżowo-żebrowe, a ja uwielbiam gotyk.. Czy któras z was może go odwiedzała i może opisać wrazenia?
Wiele juz widziałam z tych pięknych budowli ale wiele jeszcze przede mną a i w te juz zwiedzane wracam również chętnie.
Dziewczyny gorąco polecam badanie tych pięknych historycznych miejsc