Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - szydełkowe buciki, kapcie na szydełku, kapcie na drutach
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-01-03, 21:24   #240
cigi
Rozeznanie

Dot.: szydełkowe buciki...

Cytat:
Napisane przez Just-in Pokaż wiadomość
Faktycznie coś nie gra z tą liczbą oczek... A masz może link do strony, z której jest ten opis?
Jeśli chodzi o nawiasy, to są po to, żeby zaznaczyć która część jest 2 lub trzy razy. Czyli (2 sc in next st)twice oznacza, że dwa razy robimy 2 półsłupki w kolejnym oczku, a (2sc in next st)3times, że robimy to 3 razy.
Czasem jest coś w stylu: (2sc in next sc, 1sc)5 times i to oznacza, że swkwencję 2 półsłupki w jednym, 1 półsłupek robimy 5 razy.

Mam nadzieję, że dobrze to wytłumaczyłam
dzieki;
sprobuje przetrawic to co mi napisalas i zaraz dam znac czy zrozumialam cos z tego...;
Ogolnie mam problem z podeszwami; robilam jedne butki, w ktorych podeszwe po prostu na koncach sie powieksza o polslupki, czyli robi sie dwa w jednym; potem 3 razy 2 w jednym, przerwa, znowu 3 itd.
A chcialam sie nauczyc takich innych, wydaja mi sie bardziej sztywne. Jak robicie podeszwy w butkach zeby byly takie sztywne, nie wywijaly sie?

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Just-in
Round2: (2 sc in next st)twice, sc in each of the next 9, (2sc in next st)3 times, sc in each of the next 9, 2sc in last st of round;

Czyli co tu bedzie to next. Rozumiem, ze rozpoczynam nowy rzad (robie oczko lancuszka na scislym jako pierwszy polsl-??? tak domniemam bo to nie napisane) i teraz 2 polsl w nastepne (??? ktore?) oczko (chyba tu chodzi o oczko lanc) i to powtarzam; potem po polsl w 9 i znowu 2 w NASTEPNE tzn ktore znowu....
Rany, ale ja sie naglowie nad tymi opisami...
no i za nic nie wychodzi mi te 9...

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Just-in Pokaż wiadomość
Jakby co, to zawsze możesz też spytać tutaj (gdyby problem nie dotyczył bucików): https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=320042
Pomagamy tu sobie z przeróżnymi problemami dotyczącymi szydełkowania.

Znalazłam ostatnio takie buciki i bardzo mi się podobają, mam nadzieję, że z tych schematów da się coś zrobić, bo z hiszpańskim (czy co to za język...) to ja niestety nie bardzo...
Ja mowie po francusku; z tego nie lapie, tyle tylko ze talon to pieta, bo to tak samo jak po fr, wiec punta to beda palce; na razie tyle zrozumialalm; sliczne butki, ale chyba lmalo praktyczne dla malucha (bo to dla dziecka, tak?) na sznureczkach;
cigi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując