Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Bardzo proszę o szybką pomoc:(
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-01-04, 10:13   #17
Fubizka
Zakorzenienie

Dot.: Bardzo proszę o szybką pomoc:(

Bardzo dobrze postąpiłaś, że nie zostawiłaś spraw samym sobie. Jak widać dorośli nie stanęli na wysokości zadania, bo powinni utemperować te panienki skutecznie. Jak już ktoś wcześniej napisał można wezwać policję na małą pogawędkę z taką pannicą. Co powinnaś wg mnie zrobić?

1) Jestem zdecydowanie zdania, że nie powinnaś iść do zaocznego liceum! Wg mnie powinnaś próbować mieć jak najlepsze oceny na półrocze, popraw wszystkie, które tylko się da i spróbuj przenieść się do normalnego, dziennego liceum ogólnokształcącego. Może być ciężko się przenieść, ale jeśli wyrazisz dobrą wolę, porozmawiasz z dyrektorem o swojej sytuacji, pokażesz, że możesz mieć dobre oceny, to na pewno dadzą Ci szansę. Licea zaoczne są dla dorosłych, którzy w Twoim wieku przerwali edukację, nie znajdziesz tam raczej rówieśników i nie nawiążesz typowych 16letnich przyjaźni A warto! Nie bój się, że młodzież jest zła, to nieprawda, po prostu Ty trafiłaś dwukrotnie do patologicznego towarzystwa. Spójrzmy prawdzie w oczy - zaoczne liceum nie jest traktowane przez pracodawców tak, jak dzienna szkoła Na pewno będzie Ci ciężej znaleźć pracę niż po dziennym. Ja chodziłam do gimnazjum i podstawówki, gdzie znęcanie się psychiczne i fizyczne było na porządku dziennym, jak szłam do liceum to byłam przerażona, ale wybrałam porządne liceum ogólnokształcące, gdzie trzeba było zaprezentować jakiś poziom i mówię Ci - niebo a ziemia! Przez 3 lata nie przypominam sobie przypadku, żeby ktoś się nad kimś znęcał, zawiązałam cudowne przyjaźnie, poznałam swoją miłość a z klasą do tej pory utrzymuję kontakty choć minęło już parę lat. Dlatego polecam Ci to rozwiązanie. Dodatkowo - nie rozwiążesz swoich problemów poprzez uciekanie od ludzi, aby Cię nie zranili. I tu przychodzi miejsce na:

2. Uważam, że zdecydowanie powinnaś skorzystać z porady psychologa, ponieważ padłaś ofiarą przemocy, w Twoim wieku to dla Ciebie poważny problem, który musisz rozwiązać. Dlaczego dwukrotnie akurat Ciebie wybrali sobie na ofiarę? Może po swoich doświadczeniach z pierwszej szkoły automatycznie stałaś się podatna na tą przemoc, więc szkolni oprawcy wybrali Cię jako tą słabą w grupie. Musisz wyjść z tej roli ofiary, żeby nie stawać się nią w kolejnych etapach życia - w szkole, na studiach, w pracy, w związku.

Wyjdź z tego towarzystwa, znajdź sobie inne na swoim poziomie, to nie jest tak, że młodzież jest teraz okrutna. Są ludzie wspaniali i wyjdź do nich, nie zamykaj się

Jesteś bardzo rozsądną dziewczyną i dasz sobie radę
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując