Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Intercyza (przed)małżeńska??
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-01-11, 21:53   #1
Marbella85
Zakorzenienie

Intercyza (przed)małżeńska??

Pytanie czysto teoretyczne, chyba, że macie jakieś doświadczenia to chętnie poczytam
Co sądzicie o intercyzie zawartej przed lub w trakcie małżeństwa. Ostatnio rozmawiałam na tym w gronie koleżanek i takie rozwiązanie nie jest u nas zbyt popularne. Przynajmniej wśród osób już zaobrączkowanych, dziewczyny powiedziały, że nie miały takiej potrzeby. Te wolne (w większości), że rozważają taką możliwość. Ja jestem zwolenniczką takiej umowy. Uważam, że nie jest to przejaw materializmu, ale odpowiedzialności i dojrzałości partnera. Nie chcę kogoś kiedyś ciągnąć w dół swoimi długami, nie chcę też żeby ktoś ciągnął mnie. Uważam, że taka sytuacja nie odbije się dobrze na związku, a najbardziej na tym mogą ucierpieć dzieci, bo jak jest intercyza to ten jeden nieobciążony rodzic może na niego łożyć. Ja wiem, że intercyzę podpiszę dla zabezpieczenia swoich interesów i ewentualnego dziecka. I nie jest to kwestia braku zaufania do partnera, ale raczej świadomości, że pech w biznesie głównie może się przytrafić każdemu. Znam z bliskiego przykładu mojej przyjaciółki walkę o rozdzielność majątkową wstecz. Udało jej się, ale walka trwała prawie trzy lata. Macie w tym temacie jakieś doświadczenia??
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując