2011-01-15, 21:02
|
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Wszystko o farbowaniu henną - wątek zbiorczy
Dzięki DMKAnia za super wyczerpujące informacje w linku
http://www.hennaforhair.com/freebook...nnaforhair.pdf
dla tych którym nie chce czytać się 99 stron wątku!
Dziewczyny są tam odpowiedzi na prawie wszystkie pytania dotyczące henny! (niektórych może zrazić długi rys historyczny), ale są tam dostępne bd. zdjęcia koloru wszelkich możliwych kombinacji (na włosach o rożnych kolorach od blondu do czarnego także po zastosowaniu rożnych kombinacji: sama henna, henna + indygo, henna +amla, henna na siwych itp.
Czy któraś z Was próbowała sprawdzić wg tego jw czy wasza henna nie jest zafałszowana?
Cyt."Jak możesz się dowiedzieć czy henna jaka używasz to henna złożona pełna toksycznych soli metalicznych?
Prawdopodobnie NIE jest to zaznaczone na nalepce.
Zbierz trochę swoich włosów ze swojej szczotki do włosów.
Zmieszaj jedną uncję (30 ml) 20-vol. wody utlenionej I 20 kropli 28% amoniaku. Wsadź swoje włosy do tej mieszanki (związki te wchodzą w skład farb syntetycznych)
Jeśli w hennie złożonej, którą używasz jest ołów, twoje włosy momentalnie zmienią kolor.
Jeśli w hennie złożonej, którą używasz, jest azotan srebra kolor włosów się nie zmieni ponieważ srebro oblepia włos. Ale azotan srebra nada twoim włosom zielonawy odcień i według tego można wykryć jego obecność.
Jeśli w hennie złożonej, którą używasz, jest miedź, twoje włosy zaczną się gotować, będą gorące i śmierdzące, aż w końcu zanikną.
Nic dziwnego henna ma złą opinie przy tylu składnikach nie podanych na nalepkach."
---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------
Czy któraś z Was stosuje hennę Khadi orzechowy brąz lub ciemny brąz dłużej niż rok?
Sama do tej pory stosowałam (od 3 lat ) niestety Loreal Majirel i dopiero od niedawna otworzyły mi się oczy na szkodliwość tej chemii w farbach. Mam trochę siwych i muszę farbować. Zdecydowałam że będę farbować henną, ale chciałabym mieć pewność że jest to w 100% naturalna henna np z indygo a nie jakąś szkodliwą zafałszowaną mieszanką.
Więc pytanie czy nie obserwowałyście u siebie objawów alergii, podrażnień skóry wypadania włosów itp. ? po hennie KHADI?
|
|
|