Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Świnki Morskie
Wątek: Świnki Morskie
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-08-06, 23:10   #243
Xenia
Rozeznanie

Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...

Cytat:
Napisane przez trojka

Xeniu moja świnka ma łapki w okropnym stanie skórka się bardzo łuszczy, wygląda to okropnie, co to może być?
zrobiło się jej tak podczas tych strasznych upałów smarowałam maścią witaminową z witaminą A ale nie pomaga
Niestety nie wyglada mi to dobrze.Jesli sama piszesz ,ze skorka BARDZO sie luszczy.
Luszczaca sie skorka jest min. jednym z objawow swierzbu.
Nie widze tych zmian skornych ,wiec Ci nie powiem czy to swierzb czy grzybica,czy moze ani to ani to.
Niestety i to i to jest paskudztwem.
Grzybice swinka moze przywlec ze sklepu a roztocza w zasadzie moga sie wziac nawet z siana czy trocin.
Choroba szybko postepuje.
Objawy sa zroznicowane.I kazda z moich swinek miala inne.
Najgorsze byly lysiejace placki,pokryte krwawiacymi strupami.Rozprzestrzeniaj ace sie dosyc szybko.
Najlzejsze objawy to tylko sucha i luszczaca sie skora na lapkach.
Niestety zadnej choroby skornej nie da sie wyleczyc domowymi sposobami.
Wizyta u weta niezbedna.
Leczenie polega na podaniu zastrzykow i smarowaniu specjalna mascia.
Sama masc,bez zastrzykow nie odniesie zamierzonego skutku.
Doswiadczony lekarz zdiagnozuje grzybice lub swierzb po objawach.Jednak przewaznie kazdy z nich i tak zrobi "zeskrobiny",podczas wizyty.
Wynik badania potwierdzi lub wykluczy chorobe skorna.
Jesli okaze sie ,ze u twojej swinki zmiany sie nie powiekszaja i wyklucza sie mozliwosc swierzbowca lub grzybicy nalezy szukac innej przyczyny.
Upaly w polaczeniu z suchymi trocinami mogly spowodowac wysuszenie skory.Jednak nie dzieje sie to czesto.
Luszczenie skory moga tez spowodowac pasozyty zewnetrze a konkretniej natarczywe drapanie sie swinki.
Skorke mozna traktowac tak jak podrazniona.Smarowac mascia tranowa (ok 2-3 zl) lub preparatem firmy Sera (Sanipur).Mozna tez smarowac mascia rumiankowa lub inna lagodna ,dostepna w aptece.
Jednak jesli to cos powazniejszego czyli grzyb albo swierzb-smarowanie nie pomoze tylko lekarz.
W zasadzie nie powinno sie zwlekac,bowiem leczenie zmian skornych u swinek jest dlugotrwale i zmudne.
Xenia jest offline Zgłoś do moderatora