2011-01-19, 19:13
|
#1
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-07
Wiadomości: 1 395
|
Które mleko sojowe wybrać? :D
Zwracam się do Was z "ogromnym" problemem. Które mleko sojowe wybrać?
Do dzisiaj piłam krowie mleko 0,5 % (36 kcal na 100ml). Byłam z niego zadowolona i co najważniejsze - nie tyłam. Niestety po wizycie u pani dermatolog, która kategorycznie zabroniła mi pić mleko, tłumacząc, że robią się od tego pryszcze, a poza tym "dorosłe ssaki nie piją mleka!", kupiłam mleko sojowe, bo na nie mi pozwoliła. Wzięłam to zwykłe z Alpro Soyi, bo innych akurat nie było w sklepie pod domem. Ale wiem, że jest jest jeszcze z tej firmy mleko sojowe light i mleko sojowe bez dodatku cukru i soli. Już wszystko tłumaczę:
To, które kupiłam jest odrobinę dosłodzone nierafinowanym cukrem z trzciny cukrowej. Jest megapyszne, no ale ten cukier mnie w nim boli i mogłabym się chyba bez niego obejść (choć nigdy nie piłam mleka sojowego bez cukru... w ogóle to moje pierwsze sojowe mleko), bo i tak wszystko dosładzam moim słodzikiem. Mleko to ma 38 kcal na 100ml. Czyli prawie tak jak to 0,5% krowie. Ma też, o dziwo, mniej węglowodanów od niego (choć jak sądzę, te w krowim są "lepsze")... Ale za to ma więcej tłuszczu. Jeśli chodzi o mleko sojowe light, zawiera ono porównywalną ilość tłuszczu do tego krowiego 0,5% i ma troszeńkę mniej węglowodanów od tego zwykłego sojowego. Ale i tak jest dosładzane, tyle że syropem glukozowo - fruktozowym. I zawiera 28 kcal na 100ml. Czyli bardzo malutko. No i ostatnie mleko sojowe - bez dodatku soli i cukru - zawiera tyle samo tłuszczu co mleko sojowe zwykłe, ale za to prawie wcale nie zawiera węglowodanów. Ma 31 kcal na 100g. No i nie wiem czy wybrać właśnie to czy to light czy może zostać przy tym co mam.
Dodam, że moja dieta zawiera baaardzo mało tłuszczu, wręcz megamało, więc może dobrze by mi zrobiło jakbym go choć odrobinkę w tym mleku dostarczyła. Ale boję się przytyć. Wiem, że pewnie nie przytyję, bo raczej nie spożywam mleka w jakichś ogromnych ilościach, ale mój strach przed przytyciem jest irracjonalny, wyolbrzymiony i tak dalej (i wiem, że to nie jest zdrowe, błagam oszczędźcie komentarzy na ten temat, bo po prostu zdaję sobie z tego sprawę i nie potrzebuję pouczenia w tym temacie ). No i ciekawi mnie czy te tłuszcze z soi to są te "dobre" tłuszcze czy te "złe".
Jeśli możecie to mi odpowiedzcie na moje pytania i poradźcie, które mleko sojowe najlepiej wybrać. A. I może któreś z Was piły to niedosładzane i mogą przy okazji powiedzieć czy jest smaczne (ja i tak mleka używam do kawy, herbaty, owsianki - czyli do rzeczy, do których dodaję jeszcze słodzik... No ale może do bez cukru jest tak obrzydliwe, że się nie da nawet ze słodzikiem, dlatego pytam. ). Z góry dziękuję za pomoc Kochane. Wiem, że to głupi dość wątek, ale no to mleko jest cholernie drogie w porównaniu z krowim i chcę chociaż kupić coś dobrego, zamiast wyrzucać pieniądze w błoto.
__________________
Staram się!
|
|
|