2011-01-20, 19:18
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Studia... Co byście wybrały?
Cytat:
Napisane przez Narrhien
Niestacjonarne mogą się zaczynać już w piątki RANO.
Autorko - dlaczego nie przejrzysz stron internetowych uczelni, które cię interesują i nie zorientujesz się w tym, jak sprawa wygląda? Jakbyś tylko poświeciła trochę wysiłku i poszukała stron odpowiednich wydziałów, przeczytała harmonogramy - to wiedziałabyś, jakie przedmioty są na poszczególnych kierunkach, jakie są wymagania, jakie perspektywy, wiedziałabyś, na czym polegają studia niestacjonarne, jaki mają zakres itd.
To jest twoja przyszłość, więc włóż w to trochę wysiłku.
Tak na dobrą sprawę tutaj nikt ci nic pewnego nie powie, bo co uczelnia to inne zasady. Niektóre niestacjonarne są np. co tydzień przez 2 dni lub nawet 1, niektóre co 2tygodnie przez 2 dni lub 3 dni, niektóre od piątku wieczór, niektóre od piątku rano, na niektórych materiał jest okrojony, a na niektórych taki sam jak na dziennych... program nauczania też może się różnić z zależności od uczelni, mogą się różnić poszczególne przedmioty, wymagania na studia też się będą różnić...
Zainteresuj się tym. Większość informacji znajdziesz na stronach internetowych uczelni. Podejmij dobrą decyzję.
Osobiście, jeśli już miałabym coś polecać, to chyba zwykłą architekturę, ewentualnie jako 2 kierunek, jeśli się nie dostaniesz (albo po prostu dodatkowo) tę architekturę krajobrazu. Jeśli zaś chodzi o wnętrza to może się mylę, ale czy taki kierunek nie istniej czasem tylko na ASP? Mówię tu o publicznych uczelniach, w prywatnych sie nie orientuję.
|
Ile ja już o tych uczelniach słyszałam... wypytywałam się. Wszyscy doradzali architekturę. Widziałam plany, ale nie wiem. Nadal trochę się takiej zwykłej architektury boję bo ludzie różnie mówią - albo, że jest świetnie cudownie i nie wiadomo jak i że warto a drudzy mówią, żeby zrezygnować z architektruy skoro boje się takich przedmiotów jak mechanika itp bo to jest w sumie podstawa całej architektury / jest tylu architektów na rynku, że bardzo trudno dostać pracę itd. Na początku byłam przekonana,że pójde na arch. krajobrazu ale dopiero później studenci,profesorowie namieszali mi w głowie i sama nie wiem co chcę. Co do tych studiów niestacjonarnych to usłyszałam o nich ostatnio i tak przy okazji zamieściłam to w wątku Jak do tej pory nie wiem gdzie zdawać egzaminy bo jedni mówią, że nie warto wyjeżdżać tylko zostać w swoim mieście (i tu mam słabą uczelnię) inni mówią, żeby próbować do lepszych, jeszcze inni, że na tych lepszych jest dosyć sztywny system nauczania i ludziom to po prostu może nie pasować. No niestety na stronie uczelni takich informacji nie ma a ja sama nie wiem co robić.
|