Wtajemniczenie
|
Dot.: introwertyzm!
Cytat:
Napisane przez doloresd
Już samo to, że taki artykuł znalazł się w Cosmo utwierdza mnie w przekonaniu, że podział na typy osobowościowe to zwykła ściema.
Zarówno ten wprowadzony przez Hipokratesa (sangwinik, choleryk ...) jak i Junga - introwertyk i ekstrawertyk. Dlaczego? Ponieważ rzadko kiedy zbiór wszystkich cech danego typu pasuje do konkretnego człowieka, a po drugie ludzie często swoje wady lubią usprawiedliwiać : jestem taka, bo przecież mam taki przypisany typ osobowościowy... tja
|
Cytat:
Napisane przez Prisha
Zgadzam się z Tobą.
Kiedyś w szkole dostałam pałę z psychologii, ponieważ mieliśmy wypisać swoje cechy charakteru i dopasować swoją osobowość do konkretnego typu (akurat był to podział Hipokratesa), no i ja pasowałam do 3 typów i tak też napisałam w zadaniu domowym  .
.
|
I dlatego w psychologii, prawdziwej psycjologii NIE DZIELI SIĘ OSOBOWIOŚCI NA TYPY - a raczej dzieli się, ale te typy nie są "jednorodne", że tak powiem - jest kilka skal "cech?" (nie wiem jak to nazwać niepsychologicznie) i w zależności od proporcji tych cech (a zbadać to można tylko odpowiednimi testami) można wyróżnić pewne typy. tyle, że każdy typ składa się z tych podtypów, skal - wszyscy mamy więc wszystko, ale w różnej proporcji.
---------- Dopisano o 00:25 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ----------
Cytat:
Napisane przez gorzkaczekoladaa
Witajcie dziewczyny
Wątek zakładam NIE w celu wyżalania się.
Wczoraj zakupiłam Cosmopolitan.Dawno nie czytałam tej gazety, ale stwierdziłam, że ''raz kozie śmierć-może znajdę coś fajnego''.
W tym numerze(najnowszy-luty 2011) można znaleźć artykuł o introwertyzmie.
Dla tych z Was, które nie wiedzą:
Typ introwertyczny
- 1) ma niewiele zainteresowań, ale każde dokładnie zgłębia,
Że niby co? Ilość zainteresować nie ma nic wspólnego z ekstra/introwersją - to kwestia poznawcza
- korzysta z pamięci długotrwałej, przez co często ma uczucie "pustki w głowie" i może mieć problemy ze znalezieniem odpowiedniego słowa podczas rozmowy,
to jest rozwalające - nawet mi się nie chce komentować. Wychodzi z tego, że ekstrawertyk korzysta tylko z krótkotrwałej, a więc nie pamięta tego co było 10 minut temu. Z kolei introwertyk korzystający z długotrwałej nie mógłby powtórzyć 3 liczb, które ktoś mu podyktuje. Widać, ze ktoś kto to pisał NIE MA POJĘCIA czym są różne rodzaje pamięci
- lepiej niż ekstrawertyk radzi sobie z zadaniami wymagającymi skupienia uwagi,
To nie zależy od intr/ekstrawersji tylko od stylu poznawczego.
- łatwiej uczy się czytając niż przez rozmowę z innymi,
? Na jakiej podstwie?
- na studiach osiąga lepsze wyniki niż ekstrawertyk,
Hehe, jasne. Po pierwsze - najważniejszą zmienną jest tu inteligencja. po drugie - na studiach liczą się bardzo umiejętności inbterpresonalnae - np. podczas egz.m ustnych, a te zazwyczaj mają lepsze ekstrawertycy.
- aby się skupić potrzebuje ciszy, nie lubi gdy mu się przerywa pracę (np. dzwonkiem telefonu),
Nikt tego nie lubi, każdy źle reaguje na bodźce destuktywne/rozpraszające
- pod wpływem stresu myśli i reaguje powoli,
Again - również ekstrawertyk tak ma
- może mieć problemy ze zmobilizowaniem się do działania,
Ekstrawertyk również - bo rozprasza go dużo aktywności, które podejmuje
- nie lubi uczyć się w grupie,
- głośne powtarzanie materiału nie sprawi, że szybciej go zapamięta,
? A czemu nie? To zależy od stylu poznawczego
- lepiej działa na niego kara niż nagroda.
Zawsze i na wszystkich lepiej działa NAGRODA. jest na to wiele badań psychologicznych - to fakt tak oczywisty w psychologii, ze nawet nie kojarzę, kto go pierwszy raz wygłosił
|
I przepraszam, ale muszę - to jakiś stek bzdur, naprawdę. Z psychologicznego punktu widzenia to bełkot. Pomijając już podział introwertyk/ekstawertyk (bo rzeczywiście używa się takiej skali (ale skali - nie podziału na sztywny TYP osobowości) to dziennikarz cosmo wykazał się wyjątkowym brakiem jakiejkolwiek wiedzy fachowej.
Edytowane przez abraxas2871
Czas edycji: 2011-01-22 o 23:26
|