2011-01-24, 17:12
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nie odkładam życia na potem! - zmieniam się :-)
Cytat:
Napisane przez biala17a
Musze się pochwalić, w koncu sie odważyłam i umówiłam do okulisty na dobieranie soczewek Jutro przed poludniem idę sie uczyć, jak sie je zakłada, sciąga i tak dalej i musze przyznac że mam troche stresa... Może któraś z was nosi soczewki i sie podzieli doświadczeniem? czy trudno się uczy je zakładać i ściagac? mam takie obawy że rano ubiorę a pod wieczór nie dam rady ściągnąć...
|
Cytat:
Napisane przez mikia20
Ja noszę od ok 5 lat. Umiem je już zakładać bez lusterka :P
Wiesz, wprawa to podstawa. No i naturalna umiejętność grzebania sobie w oku
Soczewka lubi np zwinąć się pod powieką i trzeba ją paznokciem wydrapać...
Zastanów się dobrze nad tym, czy miewasz jakieś infekcje, zapalenia spojówek, czy łatwo Ci się podrażniają oczy. Wtedy musisz mieć zawsze okulary w pogotowiu.
Kiedyś zawsze przy sobie nosiłam i pojemniczek na soczewki, i okulary. Teraz jak zakładam rano tak zdejmuję przed spaniem, wychodzę z domu bez asortymentu.
|
Dokładnie, trzeba nabrać wprawy i na tym cała sztuka się kończy. Ja przestałam mieć problemy z zakładaniem po około miesiącu noszenia, bo zakładanie jest w sumie najbardziej problematyczne, zdejmowanie to hop i już 
I dokładnie tak samo miałam, że nosiłam przy sobie z początku cały zestaw w postaci pudełka i płynu (okulary sprawiłam sobie po roku, bo wcześniej nie miałam). Do tego też trzeba się przyzwyczaić, że trzeba się naprawdę postarać, żeby musieć zdjąć soczewki w ciągu dnia.
Co do okularów, jeśli wcześniej nie nosiłaś, to polecam zrobić od razu. Ułatwiają trochę życie w domu, można od soczewek odpocząć, ponieważ nie powinno się ich nosić cały czas.
Jest z resztą na wizażu cały wątek o soczewkach, a na youtube masa filmów pokazujących zdejmowanie i zakładanie. Myślę, że i po polsku są 
Mała wskazówka co do zakładania: zadbaj o to, żeby lustro było dokładnie naprzeciw Twojej twarzy, inaczej oko będzie się przymykać i gorzej będzie umieścić soczewkę (ja musiałam próbować przy lusterku stojącym na niskim biurku, super do uczenia się zakładania w trudnych warunkach). Obetnij też paznokcie, mi zrobił to lekarz, bo stwierdził, że mam za długie i sobie oczy podrapię
Edytowane przez Fanata
Czas edycji: 2011-01-24 o 17:14
|
|
|