2011-01-27, 13:26
|
#2
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 456
|
Dot.: Problematyczne pieczywo
Cytat:
Napisane przez szumasima
Już od dłuższego czasu zastanawia mnie polemika wokół tematu pieczywa na diecie. Jedni je polecają, inni odradzają, ale w tym temacie liczę na trochę szerszą odpowiedź niż "ja nie jem i chudnę" albo "ja jem i chudnę"; głównie chodzi mi o dobre i złe strony jedzenia chleba / bułek.
I ostatnie, jeśli ostatecznie zdecyduję się na pieczywo na diecie to co lepiej wybrać? Pieczywo z mąki żytniej (np. bułka z mąki żytniej, zakwas, bez drożdży) czy grahamki z mąki pszennej a może orkiszowe? I jak może przedstawiać się średnia kaloryczność takich bułek (wszystkie średnio mają ok. 90 g, więcej niż 200 kcal)?
|
Wybieraj pieczywo tylko pełnoziarniste i głównie chleb, ma mniej węglowodanów niż bułki. Chleb żytni, pełnoziarnisty, z ziarnami ma błonnik, niższy indeks glikemiczny (wysoki indeks powoduje tycie) i energia z nich jest stopniowo uwalniana, przez co nie czujemy głodu przez dłuższy czas. Chleb graham też jest polecany. Za to chleb pszenny i bułki pszenne- nie.
__________________
Alicja już na świecie
|
|
|