2011-01-27, 19:32
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Prawo probiercze, cechowanie wyrobów
Cytat:
Napisane przez Beacia87
Myślałam tak jak Ty, Reverie, ale jest jeszcze art. 17 o karach za nie nabicie imiennika. Poza tym w prawie z tego, co zauważyłam często używane jest sformułowanie "powinno być", które oznacza "musi".
Zresztą nie wiem - może moje myślenie jest błędne, ale opierając się na przytoczonych wyżej przepisach wnioskuję, że jest tak, jak napisałam.
Ale może Durin uzasadni swoją opinię, że imiennik nie jest potrzebny, jeśli nie robi się biżuterii o masie srebra powyżej 5 g? Chciałabym wiedzieć na czym opierasz takie stwierdzenia.
|
"..Wszystkie nowo wytworzone wyroby muszą być oznaczane znakiem imiennym wytwórcy.." absolutnie nie podważam ustawy. Ale patrząc na możliwość cechowania w urzędzie wyrobów nie posiadających imiennika - mam na myśli wyroby zadeklarowane jako import (z tego co wiem nie w każdym kraju imiennik jest obowiązkowy, np. Włochy) - można zgodnie z prawem wprowadzać do obrotu wyroby bez imiennika. Poprawcie mnie, jeśli to źle interpretuje.
Podobnie jest, jak myślę, z karą za brak imiennika: jeśli sprzedaję wyroby z różnych źródeł (również z importu) to nie na wszystkich jest imiennik, i nikt nie może mi kazać nabijać swój imiennik na obcych wyrobach. Co innego jakiś zakład złotniczy, gdzie jubiler sprzedaje tylko swoje wyroby - te już muszą mieć imiennik.
|
|
|