Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nie radzę sobie na studiach :(
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-01-30, 12:41   #164
knight
Raczkowanie

Dot.: Nie radzę sobie na studiach :(

Co do autorki - pewnie jeszcze się nie przestawiłaś. Ja w LO nie musiałam uczyć się bardzo dużo, żeby mieć dobre oceny. Nagle na studiach okazało się, że muszę uczyć się więcej, dłużej, nauka idzie mi mozolniej. Trzeba rozpisać sobie plan i się go trzymać, jeśli nie jest się zdyscyplinowanym! Jeśli możesz, porozmawiaj z kimś, kto ma dobre oceny, jaki ma system nauki, z czego się uczy. I przede wszystkim: jak dwa dni nie wystarczą, ucz się cztery. Jak nie cztery, ucz się tydzień. Jak nie tydzień, zacznij wcześniej. Ja na pierwszym roku też sobie nie radziłam, a teraz studiuję dwa kierunki i mam dobre oceny, ale to kwestia organizacji i uporu. Nie liczę na stypendium, ale uczę się dla swojej satysfakcji. Jasne, wielu studentów, którzy wyżej s*ają niż d*py mają powiedziałoby, że kierunki proste, przyjemne i wakacyjne.
I tu się odniosę do reszty dyskusji - jest to jedna z tych rzeczy, o których kwiat narodu pirmandoli bez umiaru i bez sensu. Znam ludzi z prawa, którzy ostro zakuwają i tych, którzy podchodzą do tego na luzie. Znam studentów polibudy, którzy nie robią nic poza sesją i tych, którzy zasuwają okrągły rok. Znam ludzi z kierunków humanistycznych, którzy bardzo się starają, by mieć rzetelną wiedzę i tych, którzy lecą na opracowaniach. Znam studentki różnych pedagogik, które nie dostały się na inne studia i te, które przyszły studiować, bo właśnie tego chciały. Znam panny z resocjalizacji, które są tam po coś, i te, które do zawodu się nie nadają. Gdyby świat był jeszcze taki prosty, jak niektórzy chcieliby sądzić...

"Honey, you have to let it go. If I worried what every bitch in New York was saying about me, I'd never leave the house."

knight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując