Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Maseczka samorobiona na suche i zniszczone włosy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-08-10, 11:12   #5
Pt6
Raczkowanie

Dot.: Maseczka samorobiona na suche i zniszczone włosy

A ja znalazłam takie oto przepisy (może któreś zadziałają). Ja niestety mam włosy skłonne do przetłuszczania więc nie próbowałam owych specjałów, ale może Tobie pomogą:

Odżywka nagietkowo - mleczna

1/2 filiżanki mleka mieszamy z żółtkiem i 1/2 filiżanki naparu z nagietka. Nakładamy na suche lub wilgotne włosy i zawijamy folią. Płuczemy po 10-15 minutach.

Odżywka żółtkowo - rycynowa

Mieszamy ze sobą: żółtko, 30g oleju rycynowego, łyżeczkę droiżdży, kilka kropel soku z cytryny i łyżeczkę odżywczego balsamu do włosów. Odżywkę dokładnie wcieramy we włosy i skórę głowy. Na pół godziny zakładamy folię i ciepłą chustkę lub turban. Potem myjemy włosy szamponem ziołowym.

Terapia odżywcza

Do włosów suchych, zniszczonych po diecie lub chorobie.
Mieszamy 3 łyżeczki rumu i całe jajko. Na umyte włosy nakładamy miksturę na 2 minuty. Płuczemy włosy zimną wodą.

Egzotyczna papka nawilżająca dla suchych włosów

Dojrzały owoc awokado rozgnieść widelcem. Dodać 3 łyżki majonezu lub śmietany. Papkę nałożyć na umyte pasma i owinąć głowę ręcznikiem. Po ok.30 minutach umyć głowę szamponem do przesuszonych włosów

Wzmacniająca maseczka dla suchych włosów

Rozgrzany olejek migdałowy odżywi i wzmocni włosy. Możesz go zmieszać z zawartością kapsułki witaminy E. Taka maseczka poprawia krążenie krwi i ma własności regenerujące.

No to chyba wszystko, a jeśli byś chciała poszukać więcej to wszystkie te przepisy pochodzą z tej stronki :
http://www.naturalne-kosmetyki.net/p...ja-wlosow.html
Są tam też przepisy na naturalne odżywki dla włosów tłustych (z których z kolei ja często korzystam), z łupieżem itp. Może wyszukasz tam coś jeszcze innego dla siebie

Pratchett Terry
"Piąty elefant"
Pt6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując