Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Przeprowadzka z dziećmi do Anglii
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-02-02, 16:01   #1
Afryka28
Przyczajenie

Przeprowadzka z dziećmi do Anglii

Cześć dziewczyny Wybieramy się z mężem i dwójką dzieci na wyspy na stałe. Oczywiście miesiąc wcześniej pojedzie mąż, ażeby znaleźć mieszkanie i sobie pracę, a później dojadę ja z dziećmi. Czytałam już bardzo dużo o formalnościach, o tym jak wynająć tam mieszkanie, ale czytam w kółko, że żeby wynająć mieszkanie trzeba mieć już jakiś adres zamieszkania w UK i pracę, a żeby znaleźć pracę trzeba mieć mieszkanie. Oczywiście na początku mąż będzie wynajmował pokój, ale to raczej nie będzie "legalny adres zamieszkania" tzn nie będzie się tam raczej meldował. Czy do podjęcia pracy wystarczy adres zamieszkania nie poparty żadnym dokumentem? I czy faktycznie trzeba tam przepracować pół roku żeby móc wynająć mieszkanie? Czytałam, że większość landlordów i agencji tego wymaga. Trzeba też mieć rachunki za np. prąd na swoje nazwisko, ale jak się mieszka u kolegi cichaczem to raczej ciężko o coś takiego. Naczytałam się teorii, ale nadal nie mam pojęcia jak to wygląda w praktyce. Z tego wszystkiego wynika, że mąż będzie tam musiał jechać pół roku wcześniej, a my nie mamy takiej możliwości niestety Napiszcie dziewczyny proszę jak to naprawdę wygląda. Wierzę , że znajdzie się ktoś kto również wyjeżdżał z rodzina i od razu próbował wynająć tam mieszkanie. I jeszcze druga sprawa.. Moje dzieci mają 4 i 6 lat, więc są w wieku szkolnym. Czy da się tak pod koniec roku szkolnego, czyli w kwietniu zapisać je do szkoły? A jeżeli tak, to jakich formalności powinnam dokonać w Polsce i po przyjeździe na wyspy?

Edytowane przez Afryka28
Czas edycji: 2011-02-02 o 16:33
Afryka28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując