Wątek
:
Ocet jabłkowy.
Podgląd pojedynczej wiadomości
2011-02-05, 07:43
#
1
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 10 936
Ocet jabłkowy.
Szukałam, ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania w wizażowych wątkach, więc pozwalam sobie na założenie wątku
Wczoraj zrobiłam właśnie ocet jabłkowy (tzn. jeszcze nie jest gotowy, jeszcze musi się sfermentować), ale dopiero po całej tej zabawie przyszło mi do głowy pytanie: jak ja to będę przechowywać?
Octu wyjdzie całkiem sporo, zrobiłam taki słój wielkości średniego garnka. Czyli na bieżąco nie będę w stanie go od razu wykorzystać. Co mogę zrobić, by zachować go przez powiedzmy 3-4 miesiące?
Przetrzyma sam z siebie w chłodnym miejscu?
A może powinnam spasteryzować? Tylko czy nie straci wtedy swoich cennych właściwości?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Pokaż profil użytkownika
Znajdź więcej postów 788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5