Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak mój konkubent ma uznać moją córkę z poprzedniego związku???
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-02-05, 08:37   #4
XYXYXY30
Raczkowanie

Dot.: Jak mój konkubent ma uznać moją córkę z poprzedniego związku???

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
Jezeli dziecko ma w metryce urodzenia ojca biologicznego to w swietle prawa posiada on prawa rodzicielskie mimo ze nie macie kontaktu.... ojciec bilogiczny musialby zrzec sie praw rodzicielskich aby konkubent mogl.....dokonac przysposobienia dziecka...

kodeks rodzinny i opiekuńczy, przez przysposobienie ustaje dotychczasowa władza rodzicielska nad przysposobionym dzieckiem. W tej sytuacji, gdyby dodzło do przysposobienia Twojego dziecka przez konkubina, ustałaby Twoją władza rodzicielska nad dzieckiem i stosunek rodzinny między Tobą a córką. Przysposobienie córki przez partnera w sposób, który umożliwiałby zachowanie przez Ciebie władzy rodzicielskiej i stosunku rodzinnego między Tobą, a dzieckiem i jednoczesne powstanie stosunku rodzinnego między córką, a konkubentem jest możliwe dopiero po zawarciu małżeństwa z aktualnym partnerem.

wyczerpalem temat
Niczego nie wyczerpałeś -przecież autorka pyta o uznanie dziecka, a Ty piszesz o... przysposobieniu.
Do autorki: jeśli Twoje dziecko jest dzieckiem pozamałżeńskim (tzn. nie istnieje tu domniemanie prawne jego pochodzenia z małżeństwa), a biologiczny ojciec nie dokonał poprzednio skutecznego uznania dziecka, to teraz Twój obecny partner jak najbardziej może "uznać ojcostwo" (tak obecnie określają to przepisy prawa) przed kierownikiem USC -art. 73 KRO. Potrzebne też będzie Twoje oświadczenie jako matki, o wyrażeniu zgody na uznanie ojcostwa przez niego.
XYXYXY30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując