2011-02-05, 10:33
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zna ktoś fajne przepisy na słodkości TYLKO BEZ PIECZENIA
ja mam przepis na 'Rafaello' z jakiejś gazety, chyba tej rossmannowskiej. składniki: otręby owsiane, serek homogenizowany, 6 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku, aromaty: migdałowy, waniliowy i kokosowy, do tego słodzik (blee - polecałabym jednak cukier). Wykonanie: Dodać aromaty do serka (na pewno nie całe buteleczki), mleko w proszku, aż do uzyskania gęstej masy. Uformować kulki i posypać otrębami dla dekoracji, można też posypać cynamonem lub kawą rozpuszczalną. Gotowy deser wkładamy do lodówki, aby się schłodził. Drugi przepis - ptasie mleczko. Składniki - litr chudego mleka, żelatyna (wg zaleceń na opakowaniu), szczypta barwnika spożywczego lub kakao, słodzik (i znów - fuuj). Wykonanie: Zagotować mleko z aromatem i barwnikiem, wymieszać żelatynę w odrobinie gorącego mleka i dodać do reszty mleka. Na koniec dodać słodzik, ostudzić. Gdy zacznie się ścinać, przelać do foremek lub kubeczków. Wstawić na kilka godzin do lodówki. (Przeczytałam, że nie lubisz galaretek - ja też - ale ptasie mleczko to jednak chyba coś innego PS - Polecam też domowe krówki
|
|
|