2011-02-05, 15:50
|
|
Rozeznanie
|
Jaka płeć byłaby lepsza?
Witam, zakladam ten wątek, bo zasugerowalam się pewną wypowiedzią jednej z wizażanek.
Otoż mam w domu trzy pieski , tzn dwa moje , ktore kupilam kilka lat temu i jeden biedaczek, ktory się przybłakal, ale de facto to typowy podworkowy piesek, ktory 3/4 doby spędza na dworze Więc skupmy się na dwoch moich malych suczkach.
Jedna ma 3 lata z malym hakiem, druga ma 2,5 roku.
Latem lub jesienia chciałabym nabyć toya rosyjskiego. Orientowalam się z kilku hodowlach telefonicznie i trzeba go "rezerwowac" dośc wcześnie, bo chętnych jest ponoć sporo, a to rzadka rasa. I teraz pytanie- mam w domu praktycznie 2 suczki, ktore dogadują się z soba super i nie ma zadnych problemów. Jedna jest "szefową" , druga jej poddana Generalnie tak bylo od poczatku i jest do tej pory, nie gryza się nawet jak zostaja same czasem.
Pytanie- czy nabywając TOYA mam lepiej zdecydować się na suczkę czy pieska? Nie chcę rozmnazac-od razu zaznaczam.
---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------
w zasadzie u mnie w domu od ZAWSZE byly same suczki , wiec nie moge się odnieśc do charakteru Pana Znalazlame w necie:
"Na ogół (choć są wyjątki jak od wszystkiego) mniej dominujące i łatwiejsze w ułożeniu są suczki. Są one bardziej przymilne niż psy i bardziej pilnują się właściciela i domu. Psy za to są bardziej niezależne i ich wygląd jest na ogół bardziej imponujący niż suczki z tej samej rasy. "
Wiem, jakie są "mankamenty"suczek, bo znam ta Paniusie od lat.
Szukam za i przeciw:
"Pieska trzeba pilnować przez cały rok praktycznie, bo zawsze gdzieś w okolicy jakaś suczka może mieć cieczkę i wtedy wołany przez zew krwi może nie reagować niestety na nasze komendy powrotu. "
"Zdecydowanie nie polecam trzymania dwóch samców w jednym domu, a i nad trzymaniem dwóch suk radzę się dobrze zastanowić i dobrać przynajmniej tak, żeby nie były obie osobnikami dominującymi, bo to doprowadzi do walki, tym bardziej, że suki gryzą się bardziej dotkliwie niż psy i na ogół ich wzajemne zranienia są dużo poważniejsze."
Co byśie radzili- najlepiej z własnego doswiadczenia ? Piesek czy Suczka?