Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Studiować dwa kierunki - zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-02-05, 16:56   #162
abraxas2871
Wtajemniczenie

Dot.: studiować dwa kierunki:)

Cytat:
Napisane przez zawiechaczarny Pokaż wiadomość
my dee, niezłe rozwiązanie - też będę musiała nad czymś takim pomyśleć. Na razie muszę kombinować jak przetrwać trwający rok akademicki, bo na obu kierunkach jestem w trakcie najcięższego roku i chwilami naprawdę mam ochotę rzucić to w cholerę No i jeszcze nie wiem jaki dodatkowy kurs/kierunek powinnam dobrać do moich humanistycznych zawodów Ale masz rację, że absolwent dwóch kierunków nie robi teraz na nikim wrażenia. Ja poszłam na drugi kierunek, żeby naprawić błąd młodości, bo po historii naprawdę nic dobrego w karierze zawodowej mnie nie czeka. I właśnie dlatego zaczęłam zarządzanie dokumentacją, jeszcze w przyszłym roku chcę dobrać specjalizację archiwistyka naukowa, bo tam mi prawie wszystko z historii przepiszą, więc dojdzie mi raptem 1-2 przedmioty w semestrze No i od października mam być wolontariuszem w uczelnianej bibliotece, której kierownik jest obrotny i jakby w jakimś archiwum potrzebowali dodatkowych ludzi, choćby na jakieś ciekawsze praktyki, to będę na bieżąco informowana, bo ten człowiek wie o wszystkim co się dzieje w okolicznych instytucjach naukowych i jeszcze może mnie polecić. Ale i tak moja przyszłość wydaje mi się cholernie mglista

Sejm przegłosował ustawę o płaceniu za drugi kierunek:
http://www.tvn24.pl/12690,1691683,0,1,student-zaplaci-za-drugi-kierunek,wiadomosc.html
Ciekawe czy nas to też obejmie - niby prawo nie działa wstecz, ale w ustawie jest, że nie będzie można ukończyć za darmo a nie rozpocząć drugiego kierunku, więc pojęcia nie mam
No liczę na to, ze prawo jednak nie działa wstecz. Tym bardziej, że system tych ectsów (znaczy liczenia ich i limitu 360 bodajże) nie będzie nas obowiązywał. Poza tym, nawet jeśli ustawa zostanie przyjęta i zacznie obowiązywać od października 2011 to realnie najwcześniej od 2012 - uczelnie nie mają żadnych rozporządeń wykonawczych itp. plus - muszą mieć czas na zmianę regulaminów itp. Więc najwcześniej zaczniemy się martwić w następnym roku To będze mój 5 na pierwszym kierunku i 3 na drugim, więc najwyżejej za ten 3 rok jakoś zapłacę. Ale osobiście nie sądzę, że nas to będize obowiązywało - przecież ma być tak, że co roku będzie "sprawdzana" średnia - a my przecież przestudiowałyśmy już te x lat z niższą niż trzeba, żeby w świetle nowej ustawy kontnuować bezpłatną naukę na kierunku. Eee, nie, Ci co zaczeli w starym systemie powinni móc w nim kontynuować.
abraxas2871 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując