2011-02-10, 17:32
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mycie włosów odżywką
Cytat:
Napisane przez caskada
no fakt zabrac ze soba swoje kosmetyki to dla fryzjerki obciach  pomysli sobie ze znalazla sie madrzejsza  ale powiem ci ze ja wlasnie nie potrafie sie przelamac w tym celu i zawsze jak wracam po fryzjerze myje wlosy w domu po swojemu i nakladam swoje kosmetyki  oczywiscie zakwaszenie kolorku octem i zamkniecie lusek wlosa obowiazkowe  ...fryzjerka by mnie zwyczajnie wysmiala i powiedzialaby ze teraz sa szampony chroniace kolor a nie ocet  jedynie nie pozwalam jej na czesanie (czyt wydzieranie) wlosow 
ja czasem jak myje wlosy szamponem to nakladam na dol wlosow odzywke i juz  ale sama odzywka to nie
|
Mysle ze to kwestia przyzwyczajenia, wprawy I doswiaczenia, jak pisalam wyzej – pralka nie trze a pierze do czysta, ten masaz skalpu czysci skalp z brudu ktore sebum lapnelo, u kreconowlosych zazwyczaj wlos jest na dlugosci suchy bo przez to ze pokrecony sebum ze skalpu nie ma jak sie rozejsc, wiec wlos suchy a skalp przetluszczony – a na szamponie czytasz ‘do wlosow mieszanych – tlustych u nasady I suchych na koncach’ – poki nie znalazlam na wizazu wyjasnienia to kupowalam takie (zaden nie pomogl rozwiazac problemu), teraz wiem ze to moj skalp potrzebuje oczyszczenia a wlosy nawilzenia. A ze na szczescie jest wiele kosmetykow bez silikonow moge obejsc sie bez szamponu z sls, na chwile obecna od stycznia nie uzylam szamponu ale jak poczuje ze potrzebne cos wiecej to mam odzywke myjaca ktora ma Cocamidopropyl Betaine I powinno wystarczyc.
No I musze wreszcie wyprobowac peeling do skalpu, juz nawet kupilam ziarna guinoe (moze byc tez brazowy cukier), jak ktos chce sprobowac (podobno dobrze robic raz na jeden/dwa tygodnie)
Peeling do skalpu
- Odzywka – 1-2 lyzki
- Guinoe / Cukier brazowy – 1 lyzeczka
Wymieszac I ta mieszanka zrobic masaz skalpu (delikatnie)
|
|
|