Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-02-10, 22:20   #1646
moja imaginacja
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]

Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181 Pokaż wiadomość
dzisiejsze pochorobowe U/P:

I. muesli (2 łyżki owsianych, garść rodzynek, garść kukurydzianych) - zalane szklanką mleka 3,2 z miodem
(jakiś dziwny mam rytułał rano)

II. 2 jajka na maśle z 3 łyżkami podsmażonych do tego ziemniaków
herbata z cukrem i miodem (w ciągu dnia bliżej niezidentyfikowana ilość)

III. kawałek bananowca, serekm homo waniliowy z 1/2 łyżeczki kakao, markizą czekoladową i garścią rodzynejk, jabłko

IV. 1,5 kromki z masłem i żółtym serem, kubek kakao (oczwiście na mleku)

tak patrzę, chyba jeszcze coś zjem do tej kolacji np serek wiejski albo jeszcze jadną kanapkę
Widać zahamowania, bije strach.
Chodzisz na terapię nadal? Obiad jesz od dawna bardzo podobny, jajka i coś tam, no słuchaj jak nie ma się mięsa czy jakiegoś zastępnika w przypadku wege, to raz na jakiś czas można jajko usmażyć do obiadu, ale na dłuższą metę jest to nie sprzyjające, jajka nie dostarczą Ci wszystkich niezbędnych białek, i nie zastąpią wartościowego obiadu. Jajko to Ty możesz sobie na kolację czy śniadanie usmażyć^^
a na obiad lekkostrawny to zrób sobie kaszę jaglaną, z owocem nawet, a zresztą...
krupnik, jarzynowa, barszcz, pomidorowa, owocowa, odtłuszczony rosół, ziemniaczana. Dania mięsne, rybne, półmięsne lub z sera- dostarczające białka zwierzęcego. Jako dodatek - ziemniaki całe, puree, ryż lub kasza gotowana na sypko, drobny delikatny makaron. Warzywa gotowane, surowa- utarta marchewka, pomidor bez skórki, sałata zielona z olejem lub słodką śmietanką. Na deser może być surowy owoc / z dozwolonych /, kompot, kisiel mleczny lub z owoców, napój owocowy.

sama widzisz, jak się chce to się może, a nie wszystko zajmuje dużo czasu, nie przesadzaj, że masz go tak mało, żeby poświęcić pół godziny na obiad

Cytat:
Napisane przez Ainnel Pokaż wiadomość
lubię, lubię. czytałam 'Strefę cienia' i bardzo mi się podobała, w takim razie zajrzę do księgarni w najbliższym czasie, dzięki.
/koniec off topu z mojej strony/
Ainnel tu by się offtopy częściej przydawały....

Ervisha
,
patrzę na to z boku i współczuję Ci, chociaż nie, bo tu nie ma czego współczuć, sama decydujesz o swoim losie; ale przykre jest to, jakie życie prowadzisz.
Kiedy masz zamiar się usamodzielnić? Masz zamiar to kiedykolwiek zrobić, czy chcesz do końca życia mieszkać u rodziców, jeść, jeść, jeść, siedzieć na wizażu, czytać książki i oglądać telewizję?
Dlaczego nie chodzisz na terapię?
Zobacz - jesteś idealnym przykładem osoby, która tyje i prócz tego nic się nie zmienia. Nadal jesteś chora, nie robisz żadnego kroku w przód. Pomijając tycie, które nie jest tak bardzo ważne, a stanowi jedynie nieodłączną część zdrowienia przy niedowadze
Czytanie książek, oglądanie telewizji, siedzenie na wizażu - to wszystko jest ok. Normalny człowiek też ogląda telewizję, czyta książki. Ale to nie jest realne życie. A co Ty robisz, gdy wychodzisz na dwór?
Idziesz do spożywczaka, kupujesz jedzenie, idziesz do domu, jesz.
A może poszłabyś do drogerii? Kupiła sobie ładnie pachnący balsam do ciała, maseczkę do twarzy, tusz do rzęs i zrobiła wieczór piękności^^
Wiem, że albo tego nie przeczytasz, albo przeczytasz, nie weźmiesz do serca. Ale na prawdę przykro mi jest na to patrzeć, mimo, że wiem, że SAMA o tym wszystkim decydujesz...ale może czas wreszcie coś zmienić? Czy do końca życia chcesz codziennie spowiadać się na wątkach co zjadłaś, z czym zjadłaś, co wypiłaś i przekąsiłaś po kolacji, chcesz do końca życia siedzieć w domu i codziennie tylko jedzenie->spożywczak->wizaż->tv->jedzenie i tak w kółko...?
Pomyśl. Masz 18 lat, jeszcze kupę czasu przed sobą, którą możesz wykorzystać bawiąc się na imprezach, chodząc na spacery ze znajomymi (Taaaaak, wiem, że ich nie masz, ale zawsze można kogoś poznać, chociażby odswieżyć kontakty z podstawówki), UCZĄC się, zdobywać swoje cele, pisać ładne wiersze, spełniać się w życiu.
moja imaginacja jest offline Zgłoś do moderatora