Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - spowiedz po ok 5 latach
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-02-11, 11:42   #241
agusiajnw
Zakorzenienie

Dot.: spowiedz po ok 5 latach

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ateiści są, tyle że bycie prawdziwym ateistą w każdej sytuacji wymaga ogromnej siły. A jednak większość ludzi jest słabych.
to w sumie tak samo jak katolikiem... Czemu życie musi być takie trudne?

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Ale to proste jest - jak ktoś głośno powie, ze katolikiem nie jest, to głupio mu będzie potem urządzić fajną ślubną imprezkę w kościele, a zrezygnować z takiej imprezki ciężko, bo przeca w kościele jest tak roooomaaaantiiik, nie to co w urzędzie
ale przecież w urzędzie można to ładniej załatwić, bo można poza budynkiem... wydaje mi się, że ładny ślub = kościelny to już mit

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Dokładnie.

Ale co do sakramentów - to spowiedź jest chyba wymyślona przez KK - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę?

Też nie wiem na 100%, ale z tego co czytałam to oni bardzo restrykcyjnie przestrzegają swoich zasad, myślę, że odsetek lejących na wszystko jest dużo mniejszy niż w KK. I myślę, że tak jest w wielu innych kościołach.

Natomiast co do spowiedzi - jak już napisałam wyżej - o ile się nie mylę jest ona wymysłem kościoła, w biblii chyba nie ma nic na ten temat, że trzeba się spowiadać kapłanowi na ucho ze swoich grzechów ... ale napiała mteż, że pewna nie jestem .. mogłaby się Elfir wypowiedzieć w temacie
Ale pozostałe sakramenty faktycznie mogą być dla kogoś, kto wierzy w Boga ważne i chyba stąd ten ruch "niepraktykujących katolików" - nie chcą się otwarcie deklarować, że odrzucają KK bo kto im sakramentów udzieli?
myślę że tu jest pies pogrzebany...
założę się że gdyby powstała religia "nowoczesna", ale z sakramentami to większość by się tam przeniosła

Cytat:
Wg PŚ Jezus powiedział do uczniów: "Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane."
/J 20, 21-23/

Stąd sakrament pokuty
Ale czemu w konfesjonale i na uszko, to już nie wiem
To znaczy domyślam się, ale głośno tego mówić nie będę
Wydaje mi się, że dlatego żeby nikt nieuprawniony nie podsłuchiwał

Cytat:
Autorka wątku nie idzie do spowiedzi, bo chce się nawrócić, tylko dlatego, że musi, jeśli ma zostać chrzestną

Jezus udzielał chrztów? A nie Jan Chrzciciel przypadkiem?
Przykro mi, ale Jezus nigdy nikomu ślubu nie udzielił

No wiesz, ale romantyzm wiąże się nie tylko z wyglądem kościoła, jest jeszcze romantyczna przysięga, romantyczne organy, kazanie romantyczne też może być
No i romantyczna suknia i romantyczny welon, których do urzędu nie uchodzi założyć, nie zapominaj o tym
A, i po kościele można też gołębie białe wypuścić, to dopiero romantyczność
a jak nasraka? chyba niekoniecznie
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując