2011-02-23, 15:51
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Paniczny strach przed...ciążą,
Cytat:
Napisane przez sugarcane
I jeszcze rodzice, którzy ciągle się pytają, czy aby na pewno nie zaszłam przed maturą.. ;/ Nie mam od czego zajść nawet. Pomóżcie mi jakoś. 
|
wiesz co, ja swojego lęku przed ciążą nabawiłam się właśnie przez rodziców. pierwszego "poważnego" tż miałam w wieku 15 lat i to był koszmar. wystarczyło, że źle się czułam, wymiotowałam, miałam zawroty głowy (co jest dość normalne w wieku dojrzewania), to rodzice robili mi karczemną awanturę, że na pewno się "puszczam" i jestem w ciąży... to było straszne, zwłaszcza że żadne z nich nigdy nie rozmawiało ze mną o seksie. nawet do ginekologa musiałam iść sama... całą swoją wiedzę czerpałam z gazet, ze szkoły, z podwórka. później z internetu i od lekarzy. czasami brakowało mi zwykłej, ludzkiej rozmowy z mamą...
to trwało do matury. później mojej mamie włączył się tryb "babcia" i wciąż nalegała (i nalega) na wnuka. bo wszystkie koleżanki mają 
niestety mój strach (mimo wieku i wiedzy) jest silniejszy niż kiedyś. nie jestem gotowa na dziecko.
sama nie potrafię sobie z tym do końca poradzić...
|