Re: przepis na mazurka
Mazurek to po prostu dobre kruche ciasto, na które wykładasz, co chcesz;
może to być polewa czekoladowa udekorowana kwiatkami z płatków migdałowych albo wzorkiem z orzechów włoskich, masa kajmakowa - najprostsza to gotować 3-4 godz. mleko skondensowane w zamkniętej puszce w granku z wodą,
masa kokosowa - zagotowana tłusta śmietanka z wiórkami kokosowymi i cukrem,
zwykły lukier z wzorkiem z rodzynek, wiśni i co Ci tam do głowy przyjdzie.
Ciasto kruche - mój wypróbowany przepis:
220 dag mąki pszennej, 1 cukier waniliowy, 3/4 szkl. cukru pudru, 3/4 kostki (200g) miękkiego masła, 2 żółtka - wszystko posiekać, zagnieść i przynajmniej pół godziny do lodówki (najlepiej na 1 godzinę).
Piecze się ok. 40-50 min. w 180st.
Jest pyszne i kruchutkie.
|