Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Technik farmacji -warto?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-02-24, 12:16   #1710
mika_6789
Przyczajenie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Cytat:
Napisane przez Dr PajChiWo Pokaż wiadomość
Wcale nie jestem pewien czy to tak ma być... Moim zdaniem powinna być podana ilość tabletek!
Jeśli rzeczywiście mialo by tu być 6 tabletek hydrochlorotiazydu to zapis powinien wyglądać:
Rp.
Hydrochlorotiazidii in mucilago Methylocellulosi 0,15 / 30,0

Wtedy byłoby to dla mnie jasne. Natomiast ten zapis, który jest w recepcie podanej przez Martynusię sugeruje, że w leku ma być jedna tabletka hydrochlorotiazydu 25mg.
Nie uważacie podobnie?
Najlepiej jakby Martynusia dopisała jeszcze czym dawkujemy, ja założyłam łyżeczkę a więc 5 g. Zgadzam się z Tobą, zapis byłby bardziej jednoznaczny, tyle, że weź pod uwagę też inna sprawę. Gdybyś w leku, który ma 30 g zawarł 1 tbl to w efekcie pacjent bierze ( zakładamy te 6 dawek) 25mg:6 - 4,16mg - czyli jest to dawka, która nie jest nawet dostępna w postaci preparatów, choćby złożonych - zwykle 12,5 i 25 mg, o ile się nie mylę! ,a więc jest nikła szansa, żeby taka dawka przyniosła efekt terapeutyczny, przynajmniej ten, który w zamierzeniu miał lekarz także myślę, że powinno być właśnie 6 tbl poza tym, po coś się człowiek uczy, to Ty i ja jesteśmy farmaceutami, nie lekarz i to my musimy tak wykombinować, żeby lek recepturowy był prawidłowo wykonany i to Ty musisz wpaść na to ile powinno być tbl, lekarz nie ma obowiązku tego zapisywać zresztą taka recepta to już raczej przeszłość
mika_6789 jest offline Zgłoś do moderatora