Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Technik farmacji -warto?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-02-25, 10:46   #1719
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Cytat:
Napisane przez mika_6789 Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Tobą, podany przez Ciebie zapis byłby bardziej jednoznaczny, ale wiemy jak jest w recepturze Zwróc natomiast uwagę na jedną istotną sprawę. Gdybyś w całym leku- 30 g- miał te 25 mg hydro, czyli jedną tbl, to w efekcie pacjent otrzymuje ( zakładając, że dawkujemy łyżeczką, 5g, a więc 6 dawek) 25mg:6=4,16 mg, a raczej taka dawka nie jest zarejestrowana na rynku w preparatach handlowych jako skuteczna w leczeniu, gł. 12,5 i 25 mg, więc moim zdaniem u pacjenta raczej nie spodziewajmy się efektu terapeutycznego, który zamierzył sobie gdzieś tam lekarz, byłoby to nielogiczne. Poza tym to my jesteśmy farmaceutami, lekarz korzysta z receptariuszy albo zna na pamięć skład leku recepturowego i niespecjalnie przejmuje się ile powinno być tbl, zakłada, że farmaceuta to wie wątpię, żeby w ogóle taka recepta była jeszcze w szerokim użyciu

Oooo, myślałam że poprzedni post się nie zapisał i dołączyłam nowego, coż, bedą teraz 2 wersje, sens ogólny jest ten sam
Dlatego napisałem, że nie wypowiadam się dopóki nie dowiem się dla kogo jest lek. Lek może być dla małego dziecka z obrzękami, dla kórego właśnie dawka w granicach 4mg hydrochlorotiazydu będzie odpowiednia!!!
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora