Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-02-25, 13:38   #2425
Drift
Wtajemniczenie

Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez karoolecka Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że mi pomożecie kochane. Pisałam i dzwoniłam do mojej wychowawczyni - nauczycielki polskiego, ale ona wyjechała i nie ma mi kto pomóc.
Mianowicie : wybrałam sobie temat różnych postaw człowieka wobec zagrożenia śmiercią (literatura wojny i okupacji) Chciałabym, abyście mi doradziły czy idę w dobrym kierunku.. Najgorsze co mi nie dawało zasnąć przez całe ferie.. Jak mam 'podzielić' te postawy?
z początku chciałam ująć to jako dwie drogi
- droga walki: *o godne życie *o przezycie kolejnego dnia
- droga na ktorej ludzie poddaja sie : *samobojstwo *dostosowanie się do zasad wojny
ale nie mogłam dobrze dobrać do tego przykładów.. Teraz zdecydowałam się na podział:
*bohaterskiej postawy (walki, ucieczki, manifestowanie własnych korzeni, samookaleczenia się aby nie służyć wrogom)
*tchórzostwo (zmiana nazwiska, zawieranie układów z gestapo, oddawanie się aby dostać jedzenie)
Co o tym sądzicie ? Najgorsze jest to, że w naszej klasie są 3 takie tematy, a ja jestem prawdopodobnie ostatnia w kolejce
Literaturą podmiotu będzie Początek A.Szczypiorskiego, Medaliony Z.Nałkowskiej, Inny świat G. Herlinga-Grudzińskiego (mysle jeszcze nad rozmowami z katem i pamiętnikiem z powstania styczniowego)
Bardzo byłabym wdzięczna za każdą wypowiedź na temat mojego pomysłu na tę pracę.. pozdrawiam !
Myślę, że ten drugi podział na postawę bohaterską i tchórzostwo jest lepszy, będzie więcej kontrastu i chyba łatwiej go opracować. Z drugiej strony dużo zależy od obrazu ukazanego w książkach, jeśli więcej jest na temat samego życia bohaterów, ich egzystencji w tych czasach, próbach polepszenia warunków życiowych i tym podobnych to lepiej pasowałaby pierwsza opcja. Na podstawie treści określ co łatwiej będzie opisać.
Co do tematu i kolejki to się nie martw bo nie jest z góry powiedziane, że będziecie mieć egzamin w tym samym dniu zaraz po sobie i przed tą samą komisją. Z reguły rozdzielają klasę pomiędzy dwie nawet trzy grona egzaminatorów.

Edytowane przez Drift
Czas edycji: 2011-02-25 o 13:42
Drift jest offline Zgłoś do moderatora