2006-08-19, 13:52
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biura Podróży
Cytat:
Napisane przez merra
Nie rozumiem o co chodzi z tym POTWIERDZENIEM REZERWACJI. Podpisałam umowę, wpłaciłam 30% kwoty, czy to nie wystarczy aby miec pewność, ze wszystko jest ok.
|
Wystarczy na tym etapie Wpłaciłaś zaliczkę i zarezerwowałaś tym samym wczasy. Do agenta przychodzi jednak potwierdzenie rezerwacji od organizatora wypoczynku (czasem nawet tego samego dnia) i Twój agent ma obowiązek wręczyć Ci jego kopię. Jeśli kupowałaś bezpośrednio u organizatora, to również powinnaś otrzymać taki dokument, ale może się zdarzyć, że dostaniesz go w momencie wsiadania do samolotu/ autokaru itp. Czasem agenci nie praktykują wydawania potwierdzeń - wiem, bo u takiego własnie miałam lata temu praktyki. Jednak moi klienci zawsze otrzymywali ode mnie informację, że potwierdzenie ich rezerwacji jest już do odbioru w biurze.
Bądźmy świadomi jednego: póki organizator nie potwierdzi nam naszego zakupu, nie możemy byc na 100% pewni, że wycieczka dojdzie do skutku. Może się zdarzyć tak, że kilku agentów wyśle umowy (i pobierze zaliczki) na te same miejsca hotelowe, ale liczba chętnych będzie większa niż liczba wolnych miejsc. Wtedy niestety "kto pierwszy ten lepszy" Oczywiście w takim przypadku klientowi zwraca się wszelkie poniesione koszty.
Dlatego lepiej teraz się upewnić czy organizator potwierdził nasz udział w imprezie, niż potem denerwować się na trzy dni przed wylotem...
|