Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Flet poprzeczny
Wątek: Flet poprzeczny
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-08-19, 15:17   #2
matine
Raczkowanie

Smile Dot.: Flet poprzeczny

chodziłam 4 lata do szkoły muzycznej własnie na flet poprzeczny. to była moja miłość niestety nie miałam własnego instrumentu... i od paru lat juz nie gram . pamiętam, że początki nie były zbyt latwe, wydobyć pierwszy dźwięk, zeby nie brzmiał jak pisk zabijanego zwierzątka to było coś. na pewno trzeba dużo samozaparcia, technicznie chwyty nie są tak trudne do wyćwiczenia jak np w instrumentach smyczkowych czy klarnecie dłonie cały czas pozostają w jednym miejscu a pracuja tylko palce. nauczyć się chwytów i przełożeń to oczywiście kwestia, ale najwięcej pracuje się nad oddechem i przeponą. jeżeli zdecydowałabyś się na naukę, do poprawienia wydolności oddechowej polecam pływanie.
jeżeli tylko trafi się na odpowiedniego nauczyciela gra na instrumencie może dać naprawdę mnóstwo radości, geniusz muzyczny to tylko 5% talentu i 95% pracy, trzeba być systematycznym ale to się opłaca, i ta satysfakcja jak sie schodzi ze sceny... niezapomniane jeśli chciałabyś wiedzieć coś więcej to pisz. pozdrawiam
matine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując