Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - oszustki na forum :/
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-03-28, 12:43   #1
MartaMafinka
Raczkowanie

oszustki na forum :/

zastanawiałam się dluższy czas czy jest sens pisać tę notkę. stwierdziłam w koncu że jest, bo może da ona pewnym osobom do myślenia i spowoduje zmianę ich zachowań. otóż po zarejestrowaniu sie na forum odkryłam że dość aktywnie działa tu moja dobra znajoma. ucieszyłam sie że będę miała okazję do odświeżenia nadwątlonej ostatnio więzi między nami. niestety, przeglądając rozmaite wątki na forach odkryłam coś dziwnego - ta osoba podaje się za kogoś, kim nie jest. nie byłoby to jeszcze coś strasznego, gdyby nie fakt, że ta dziewczyna (która jest dość zakompleksiona) stara sie zdobyć sympatię innych pomagając im w ich problemach, przy czym opiera się na doświadczeniach, których sama nie przeżyla! podaje się za osobę - mam wrażenie-ok 30 lat i pracującą, dobrze zarabiająca itp. jest tymczasem studentką! opisuje swoją pracę ( niby elitarną), a nie ma to prawie zadnego odbicia w rzeczywistości, moze jedynie oparcie w jakichś dorywczych zajęciach. radzi jak być niezależną, gdy naprawdę nie zarobila w życiu chyba nawet 100 zl, a na drogie kosmetyki i ciuchy ciągnie pieniądze od rodziców.radzi innym, gdzie robić zakupy za granicą, podczas gdy ona sama w tych miejscach wcale nie bywa! (najwyżej ktoś z jej rodziny); pocieszala kogoś ciężko chorego i opisywała przy tym swoją własną chorobę, której tak naprawdę nigdy nie przeżyla. radziła ludziom w sprawach sercowych, a sama nie ma w nich prawie zadnego doświadczenia. w dodatku niektore jej recenzje kosmetyków (a ma tych recenzji duzo) opierają się tylko i jedynie na opiniach jej znajomych.
nie piszę tego posta zeby wzbudzić sensację, mam tylko nadzieję ze osoba o której mówię (i może osoby jej podobne) zastanowi się nad swoim zachowaniem. takie "porady" nie oparte na własnym doświadczeniu mogą być szkodliwe i u osób stosujących się do nich mogą doprowadzić do większych komplikacji ich problemów. chciałabym też zaapelować do wizażanek, by nie zawsze bezgraniczne ufały poradom innych. Tu problem jest o tyle trudniejszy, że osoba o której mowię jest zarejestrowana juz od dłuższego czasu i często udziela się na forum, ma też bardzo dużo recenzji, więc pewnie budzi zaufanie, a wiele dziewczyn wierzy w bajkę, którą zbudowała wokoł siebie. zastanawia mnie tylko - po co to robi? właściwie to wiem - nie jest zadowolona ze swojej prawdzwej osoby, więc stworzyła siebie zupełnie inną, piękną, bogatą i niezależną, problem w tym, że to wszystko zupełna bajka. nie wiem jak mozna tyle czasu (a jest na forum ok. roku i często się udziela) ciągle kłamać. to okropne. dziewczyny, strzeżcie się oszustek takich jak ona, bo mogą zrobić ludziom dużą krzywdę.
MartaMafinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując