Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Uwaga dla mam oczekujących (spodziewających się ) kolejnego dziecka
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-03-01, 09:01   #3
aniula31
Raczkowanie

Dot.: Uwaga dla mam oczekujących (spodziewających się ) kolejnego dziecka

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
Oto link. Z opisu jasno wynika, że podstawa naliczenia zaisłku macierzyńckiego jest przychód stanowiący podstawę naliczenia składki na ubezp. chorobowe - czyli za okresy de facto przepracowane. Np L4 nie stanowi podstawy do naliczenia ubezp. chrobowego. Reasumując - jesli jestes na L4, szczególnie tym dłuższym - kwoty wypłacane Ci na jako chorobowe - nie będą stanowić podstawy naliczenia zasiłku macierzyńskiego. Jeśli byłaś na L4 dłużej niż połowa całego miesiąca - taki miesiąc nie będzie stanowił wogóle podstawy do naliczenia macierzyńskiego. Reasumując - jeśli chcesz brać L4 w trakcie ciąży - bierzesz L4 na cały miesiąc, gdyż taki miesiąc nie będzie zaniżał Twojej podstawy. Jesli trafi Ci się tylko kilka dni L4 (poniżej połowy miesiąca do przepracowania) podstawa Twojego macierzyńskiego bedzie mniejsza- bo część wynagrodzenia będąca L4 nie stanowi podstawy do naliczenia składki ubezp. chorobowego - która to podstawa za kolejnych 12 miesiecy poprzedzających poród, jest podstawą naliczenia macierzyńskiego.
Nie bardzo rozumiem tylko punkt który zacytuję ze strony ZUS :
przyjmuje się - po uzupełnieniu - wynagrodzenie za miesiące, w których pracownik przepracował co najmniej połowę obowiązującego go w tym miesiącu czasu pracy.
O konkretną interprateację - co znaczy po uzupełnieniu - musiałabyś zgłosić się do działu kadr lub oddziału ZUS. Jedank wydaje mi się, że na klikudniowych L4 powstałych w przeciągu 12 m-cy poprzedzających macierzyński, jest się stratnym na wylczeniach podstawy. reasumując, chcesz mieć dobry macierzyński, choruj albo powyżej połowy miesiąca albo nie choruj wcale.
aniula31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując