Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-03-04, 20:02   #3989
Apsik13
Zakorzenienie

Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią

Cytat:
Napisane przez sangwiniczka Pokaż wiadomość
Pomoże mi ktoś ocenić, czy moja pielęgnacja będzie ok?

Mam cerę mieszaną, normalną na policzkach, bardzo przetłuszczającą się w strefie T; od jakiegoś 1,5 roku leczę trądzik (dermatolog) - obecnie stosuję Klindacin T rano oraz Differin wieczorem.
W chwili obecnej cera jest w strasznym stanie - ropne i podskórne wypryski, mnóstwo zaskórników, cera przesuszona, miejscami podrażniona (do mycia używam Żelu bez SLS). Podkład - mineralny. Mam 17 lat.

Chciałabym zacząć używać naturalnych kosmetyków i myślałam o (wszystko z BU):
-olejek myjący bezzapachowy
-hydrolat różany
-tonik z kwasem PHA 6%
-czysty żel hialuronowy 1%
- jakiś peeling enzymatyczny.

Tak będzie ok, czy bardziej postawić na kurację kwasami i filtry? Jestem początkująca i odrobinę gubię się w tym wszystkim. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Troszkę trudno doradzać jak się nie ma odpowiedniej wiedzy dotyczącej działania leków, które przepisał Ci dermatolog (tzn ja osobiście nie mam takiej wiedzy bo nie stosowałam)
Ale powiem tak:
- olejek jak najbardziej, pomarańczowy też jest fajny
- co do hydrolatu to bardziej pasowałby mi tutaj oczarowy; wydaje mi się, że lepiej by się sprawował w przypadku zmian ropnych niż różany; może też być rumiankowy albo aloesowy dla złagodzenia podrażnień
- toniku z kwasem PHA 6% nie miałam, ale dziewczyny tutaj bardzo go sobie chwalą, więc sama spróbuję
- żel hialuronowy - super do kremów i serum
- peelingu enzymatycznego jeszcze nie stosowałam

To co napisałam to tylko moje subiektywne podpowiedzi, możesz jeszcze popytać inne wizażanki, na pewno Ci coś doradzą

Powodzenia w walce

Edytowane przez Apsik13
Czas edycji: 2011-03-04 o 20:07
Apsik13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując