2011-03-04, 20:02
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Cytat:
Napisane przez sangwiniczka
Pomoże mi ktoś ocenić, czy moja pielęgnacja będzie ok?
Mam cerę mieszaną, normalną na policzkach, bardzo przetłuszczającą się w strefie T; od jakiegoś 1,5 roku leczę trądzik (dermatolog) - obecnie stosuję Klindacin T rano oraz Differin wieczorem.
W chwili obecnej cera jest w strasznym stanie - ropne i podskórne wypryski, mnóstwo zaskórników, cera przesuszona, miejscami podrażniona (do mycia używam Żelu bez SLS). Podkład - mineralny. Mam 17 lat.
Chciałabym zacząć używać naturalnych kosmetyków i myślałam o (wszystko z BU):
-olejek myjący bezzapachowy
-hydrolat różany
-tonik z kwasem PHA 6%
-czysty żel hialuronowy 1%
- jakiś peeling enzymatyczny.
Tak będzie ok, czy bardziej postawić na kurację kwasami i filtry? Jestem początkująca i odrobinę gubię się w tym wszystkim. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
|
Troszkę trudno doradzać jak się nie ma odpowiedniej wiedzy dotyczącej działania leków, które przepisał Ci dermatolog (tzn ja osobiście nie mam takiej wiedzy bo nie stosowałam )
Ale powiem tak:
- olejek jak najbardziej, pomarańczowy też jest fajny
- co do hydrolatu to bardziej pasowałby mi tutaj oczarowy; wydaje mi się, że lepiej by się sprawował w przypadku zmian ropnych niż różany; może też być rumiankowy albo aloesowy dla złagodzenia podrażnień
- toniku z kwasem PHA 6% nie miałam, ale dziewczyny tutaj bardzo go sobie chwalą, więc sama spróbuję
- żel hialuronowy - super do kremów i serum
- peelingu enzymatycznego jeszcze nie stosowałam
To co napisałam to tylko moje subiektywne podpowiedzi, możesz jeszcze popytać inne wizażanki, na pewno Ci coś doradzą
Powodzenia w walce
Czas edycji: 2011-03-04 o 20:07
|
|
|