2011-03-05, 08:28
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;)
Wybierając rosyjski jako kierunek studiów, byłam świadoma że to nie jest łatwy kierunek. Ale pomyślałam sobie - Dam radę! . Kiedy poszłam już na studia, i mam za sobą pierwszy semestr, mogę powiedzieć, że bez dużego wkładu pracy i dużego samozaparcia praktycznie nie da się sprostać zadaniu utrzymania się na tych studiach. Nie mówię tu, że się nie da zdać jeśli się nie robi praktycznie nic - są szczęściarze, którzy zaliczają spokojnie, a cały rok bazują na notatkach innych. Dla mnie ważne są wyniki - nie zadowalają mnie 3, dlatego poświęcam mnóstwo czasu na notatki, czytanie i ogólnie naukę. Wiele osób u mnie w grupie zwątpiło i po prostu odeszło. Wydaje mi się, że ja tego nie zrobiłam, tylko dzięki temu, że idąc na te studia byłam świadoma, że nie jest lekko, i się sama w to wpakowałam 
Jednak studia nie dadzą ci takiego praktycznego opanowania języka. Będą mówić o historii, kulturze, gramatyce.. Fakt, bardzo to się przydaje, ale żeby porozumieć się trzeba umieć wykorzystać tę wiedzę, a przede wszystkim zebrać ją do kupy, co nie jest łatwe.
Wiele jest kierunków z językiem rosyjskim. Jednak ja bym nie radziła pakować się w zaoczne studia. Bynajmniej nie językowe. Są za trudne do opanowania samodzielnie. Język jako taki nie jest trudny i tego można by się nauczyć spokojnie, ale te wszystkie zasady gramatyczne, wymowa, transkrypcje itp. potrzebują praktyki, a na zaocznych studiach tylko pobieżnie to omówią, i przejdą do następnego tematu.
|